Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD).
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD).

SD röstar på M+KD-budget

Sverigedemokraterna kommer att stödja Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag.

ANNONS
|

Brasklappen är att SD ännu inte sett slutprodukten i utskottet, men den genomgång partiet har gjort av M-motionen gör att de landar i slutsatsen att de kan stödja den.

Rättsväsende, försvar, migration och sjukvård är områden SD tittat särskilt noga på. De egna satsningarna respektive besparingarna är större på dessa områden men M-motionen är ändå bättre än regeringens övergångsbudget, enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt (SD).

Skattesänkningarna som M föreslår "kan SD leva med ", enligt Sjöstedt, även om SD helst velat rikta dem mer mot låginkomsttagare.

Ser problem

Enligt partiledaren Jimmie Åkesson är det problematiskt att M vill spara två miljarder på äldreomsorgen och försämra arbetslöshetsförsäkringen.

ANNONS

- Det besked vi har fått i dag är att man plockat bort detta och inte tänker lägga något skarpt förslag om arbetslöshetsförsäkringen, det hade varit fel politik, säger Åkesson, som även ser andra problem i M- och KD-budgeten.

- Det är problematiskt att KD driver fram en större ram för biståndet än vad M och vi vill ha. Men vi får leva med att det inte är vi som bestämmer, säger han.

Helt säker på att den går igenom i riksdagen är han inte.

- Det som kan stoppa den konservativa budgeten är om de vänsterliberala går samman och röstar för övergångsbudgeten, säger Jimmie Åkesson.

ANNONS

S kritiska

S kritiserar att M och KD lägger en egen reservation. Men något nytt motdrag har de inte ännu.

- Jag vet inte om man ska tolka Moderaterna och Kristdemokraterna som att de själva har gett upp hoppet om att sitta i regering och att de i stället vill styra från baksätet med hjälp av Sverigedemokraterna, säger Fredrik Olovsson (S), vice ordförande finansutskottet.

M och KD har under hösten förvarnat om en gemensam reservation, ett budgetförslag, som kan hota budgeten från övergångsregeringen. På torsdagens möte i riksdagens finansutskott lade M och KD fram den.

Flygskatten tas bort nästa sommar om budgetförslaget från M och KD får stöd i riksdagens budgetvotering nästa vecka, erfar TT. Det fanns också med i M:s egen motion. Däremot behålls biståndet på 1 procent av BNI.

Sänkt skatt

- Vi gör det här för att Sverige har problem som inte kan vänta. Vi behöver stärka polisen, korta vårdköerna och göra det mer lönsamt att arbeta. Vi lovade våra väljare det och nu lägger vi fram förslagen, säger Elisabeth Svantesson, moderat ordförande i utskottet.

ANNONS

De stora posterna i M+KD-förslaget är sänkningar av inkomstskatt och för pensionärer (även övergångsbudgeten innehåller sänkning av pensionärernas skatt), på omkring 20 miljarder kronor.

Elisabeth Svantesson förstår inte kritiken från S om att det skulle bli svårt att styra landet med M+KD-förslaget som bas.

- Det här kallas demokrati, riksdagen är nyvald sedan september, här i riksdagen ligger finansmakten och här kan alla partier lägga fram sin politik, vad man lovat sina väljare och vad som är bra för Sverige, säger Svantesson.

Hon understryker att M och KD har försäkrat sig om att förslagen som läggs verkligen är genomförbara, de är beredda i vanlig ordning.

Ett motdrag som skulle kunna stoppa M+KD-förslaget är om C och L bestämmer sig för att rösta på övergångsregeringens budget, som del i förhandlingarna med S och MP om en ny regering. Hittills har de sagt att de ska rösta på sina egna motioner först och sedan avstå i slutvoteringen. Håller de fast vid det blir reservationen från M och KD rikets budget för 2019.

ANNONS
TT

ANNONS