Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

SD-politiker skämtar om judar

I en video som publicerats på torsdagskvällen på "Inte rasist, men" facebooksida förekommer Sverigedemokraternas ekonomipolitiske talesperson Oscar Sjöstedt. I filmen berättar han om tidigare nazistiska kollegor och om hur de en gång sparkade på får och låtsades att de var judar.

Det är Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt som syns i filmen som sajten "Inte rasist, men" har publicerat på sin Facebooksida, vilket Expressen var först med att berätta.

Videon, som har textas av "Inte rasist, men", ska ha filmats under en fest 2011. Enligt "Inte rasist, men" berättar Oscar Sjöstedt om sin tid som slaktare på Island. Han berättar då om sina tidigare arbetskollegor som ska ha varit nazister. 

– Vi hade fyra tyskar som jobbade på slakteriet. De var typ nazister så de fick inte vara i Tyskland. De var för galna, säger han i början av klippet.

Han fortsätter:

– När de var fulla på fest gick de runt och heilade, och skrattar.

"Die juden"

Han fortsätter att berätta om sina nazistiska kollegor, och kommer in på ett tillfälle då de slaktade får och vad som händer med dem när de ramlar nerför kroken. Genom berättelsen skrattar han och sällskapet glatt.

– Om ett får ramlade ner från kedjan, de hänger ju i kedjor från taket. När de ramlar ner från golvet kan vi ju inte använda det. Då är det förverkat och då ska man ta bort och slänga det. Men de lät det ligga kvar, säger Oscar Sjöstedt.

De personer som står runt omkring Oscar Sjöstedt skrattar gott åt berättelsen. Sedan syns han för första gången i videon och fortsätter att berätta om de nazistiska kollegorna som sparkade på fåren och låtsades om att fåren var judar.

– Och så gjorde de så här (Oscar Sjöstedt måttar en spark i filmen), Die juden, säger han och skrattar.

Oscar Sjöstedt (SD) valde att kommentera filmen med en statusuppdatering på facebook.

 

"Inget minne"

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson bekräftar att han själv syns i slutet av filmen.

– Jag har inget minne av den händelsen och i vilket sammanhang det här var taget. Jag vet inte om jag alls hörde konversationen eller bara kom gående, säger han till TT.

– Nu när man ser det i dag blir man illa berörd. Men jag vet att Oscar är övertygad antinazist och tycker om djur. Det finns någon slags mörk humor i det. Det kan verka konstigt, men ibland fungerar människor så att man använder humor när något är olustigt och obehagligt, som ett sätt att hantera det. Jag tror inte att det säger så mycket om människor, säger han.

Ifrågasätts inte

Han anser inte att det finns skäl att ifrågasätta Sjöstedts roll som talesperson i ekonomiska frågor.

– Det är möjligt att man hade haft en annan bild om man fått se vad som skedde under hela kvällen. Taget ur sin kontext framstår det som en olämplig reaktion på bisarra, sjuka saker. Jag ser inte detta som uttryck för ideologisk avvikelse eller som något skulle motivera att man vidtog några åtgärder inom riksdagsgruppen, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.