Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

SD KU-anmäler statsminister Magdalena Andersson

De nya restriktionerna som presenterades i måndags blev droppen. Nu kräver Sverigedemokraterna att konstitutionsutskottet granskar regeringens agerande.
– Pandemilagen ger inte regeringen gränslösa befogenheter, säger Jimmie Åkesson.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna partiledare Jimmie Åkesson fokuserade på hur regeringen hanterat pandemibekämpningen i sitt första inlägg i onsdagens partiledardebatt. Han konstaterade att de åtgärder som sätts in med stöd av pandemilagen ”måste vara proportionerliga och inte mer långtgående än vad som är försvarligt med hänsyn till faran för människors liv och hälsa” – och ifrågasatte om de verkligen varit det.

– Därför kommer Sverigedemokraterna i dag att anmäla statsministern till riksdagens konstitutionsutskott, säger han.

”Ingen veteskaplig grund”

I sitt inlägg lyfte han fram de restriktioner som meddelades av Stefan Löfvens övergångsregering den 23 november som innebar att vaccinationsbevis ska krävas till vissa offentliga tillställningar. Ett beslut som följdes upp av Magdalena Andersson den 5 december.

ANNONS

– Någon vetenskaplig grund som visade att åtgärden skulle ha effekt presenterades inte, säger Jimmie Åkesson.

Han pekade också på att regeringen vid den presskonferens som ägde rum under måndagen hänvisade till att de nya restriktionerna infördes bland annat för att vården tyngs av patienter med influensa och RS-virus.

– Sverigedemokraterna vill att KU granskar om dessa åtgärder kan anses vara proportionerliga utifrån en konkret fara för människors liv och hälsa.

Risk för personalbrist

I ett svar till Jimmie Åkesson säger statsminister Magdalena Andersson att åtgärder måste sättas in eftersom den skenande smittspridningen leder till ett stort antal sjukskrivningar och att det finns en risk att vården kommer att sakna personal.

Jimme Åkesson tyckte inte att det var ett svar på hans fråga.

– Vi har ingen överbeläggning på intensiven. Antalet inlagda med covid-19 är en fjärdedel av vad den var för ett år sedan, säger han.

ANNONS