Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Bild: Christine Olsson/TT

SD-konton: Särskilt stort ansvar för öppenhet

"Uppenbar satir", säger SD-ledaren Jimmie Åkesson om partiets så kallade trollfabrik. Men vad är det SD gjort egentligen, och hur allvarligt är det?
– Det vilar ett särskilt stort ansvar på människor med makt att vara öppna och ärliga, säger en expert till TT.

ANNONS

TV4:s Kalla fakta har med dold kamera kunnat visa hur Sverigedemokraterna genom anonyma konton svartmålar de andra riksdagspartierna, även regeringen. Totalt har Kalla fakta listat 23 konton som styrs av partiet, på olika plattformar har kontona 260 000 följare och 27 miljoner visningar.

Thomas Nygren är professor i didaktik vid Uppsala universitet och leder även projekt om digital källkritik. Han vill inte kommentera SD:s så kallade trollfabrik i sak, men säger generellt om anonymitet och källkritik på nätet:

– Vi måste förhålla oss till internet som ett offentligt torg. Har du en kiosk där man säljer nyheter kan du troligtvis via den få fram mer granskad och bra information än om du pratar med en som du råkar springa förbi, eller om du hör någon som står och viskar i ett hörn.

ANNONS

"Stort ansvar"

SD:s agerande kritiseras från såväl Tidöpartierna som oppositionen. SD-ledaren Jimmie Åkesson svarar att det är Kalla fakta som står för desinformationen, inte SD. Han försvarar partiets arbetssätt med att det i vissa fall rör sig om "uppenbar satir".

Thomas Nygren säger att problemet med att lita på information på nätet har existerat sedan internets barndom.

– Det som var tänkt som ett utrymme för fritt åsiktsutbyte har alltmer börjat bli något där någon vill styra samtalet, säger han och fortsätter:

– Det vilar ett särskilt stort ansvar på människor med makt att vara öppna och ärliga, att vara genomskinliga med det man säger. Att man inte manipulerar utan informerar.

Populära konton

Bland de 23 konton Kalla fakta listar finns uppenbara SD-konton som sdtobbe, kopplat till riksdagsledamoten Tobias Andersson. Men även konto som "Vita Kränkta Kvinnor" – som är speciellt populärt på Facebook.

Enligt Medieakademins maktbarometer är kontot på plats 104 i Sverige, före bland andra Kristdemokraterna (128) och Miljöpartiet (200).

Kontot, som bland annat beskriver sig som "politisk satir", lägger i stort sett dagligen upp inlägg, ofta från etablerade nyhetskanaler och inte sällan med en kort kommenterande text.

Under tisdagseftermiddagen lades ett inlägg upp som kommenterade Kalla faktas granskning med texten "Tydligen styrs detta konto av SD, källa: 'Trust me, bro'".

ANNONS
ANNONS