Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt presenterar en rapport kring kostnader för den asylrelaterade invandringen vid en pressträff
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt presenterar en rapport kring kostnader för den asylrelaterade invandringen vid en pressträff Bild: Fredrik Persson/TT

SD: ”Invandringen kostar 130 miljarder kronor”

Asylinvandringen kostar minst 130 miljarder kronor om året. Det hävdade Sverigedemokraternas partiledare under en debatt i veckan. Nu lägger partiet fram en rapport för att visa hur man räknat – och kräver reformer.
– Det ska inte gå att komma hit och leva på bidrag i decennier. Vi bör snarare öka incitamenten för sådana grupper att lämna Sverige, säger Jimmie Åkesson.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna kommer att kräva åtgärder som leder till en kraftigt minskad invandring och minskade bidrag till personer utan svenskt medborgarskap, för att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister efter valet.

Partiledaren Jimmie Åkesson säger att man är överens med Moderaterna och Kristdemokraterna om en mer restriktiv invandring – men att det inte räcker. Sverigedemokraterna vill se över vad det är som gör att människor väljer att söka asyl i Sverige.

– Vilken service erbjuds? På vilka språk? Hur ser det ut med frikostigheten med välfärd? Det är avgörande för vilka grupper som söker sig till Sverige. Där kommer åtgärder att vara helt nödvändiga för att Sverigedemokraterna ska vara del i ett regeringsunderlag, säger han.

ANNONS

Kritiserade Reinfeldt

För ganska precis åtta år sedan uppmanade den dåvarande moderate statsministern Fredrik Reinfeldt svenska folket att ”öppna sina hjärtan” för människor på flykt från krigets Syrien. På presskonferensen kallade Jimmie Åkesson det för det största misstaget i svensk politisk historia.

– Man skulle ha lyssnat på oss i stället. Vårdslösheten i asylpolitiken de senare åtta åren har kostat minst 130 miljarder om året. Att betala av det kommer att ta tid.

Siffran bygger på gamla beräkningar från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, publicerade 2009 och 2015, där Sverigedemokraterna helt enkelt uppdaterat underlaget.

– Vi har utgått från professor Jan Ekbergs gamla studie. Det enda vi gjort är att vi har mer data tillgänglig. Vi har inte hittat på någonting själva, utan bara tagit hans studie och sett hur utfallet blev, säger partiets ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Ett annat synsätt

Men att räkna på hur mycket invandring kostar är inte helt enkelt. Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, menar att Jan Ekbergs studie bygger på felaktiga grunder.

– Tankefelet många gör när de försöker räkna på invandringens kostnader är att de tänker att staten är som ett hushåll eller ett företag. Men så är det inte.

Hansen har i sin forskning pekat på att statens utgifter för flyktingmottagande bidrar till att ekonomin växer. Det skapar en tillväxt som i sin tur ökar skatteintäkterna.

ANNONS

– Varje kostnad är ju per definition också en inkomst. I stället för att bara tala om flyktingmottagandets kostnader måste man också titta på var pengarna hamnar. Under flyktingkrisen hamnade de till exempel i små, fattiga kommuner där de gjorde mycket gott.

SD vill ner till noll

Beräkningarna som SD gjort rör asylinvandrare, inte invandrare i stort – och partiets slutsats blir att asylinvandringen måste minska.

– På punkt efter punkt har Sverige en mer generös asylpolitik än vi är skyldiga till. Vi vill utforma regelverket så att det kommer så få som möjligt. Min bedömning är att vi kan ha nära noll asylinvandring till Sverige, säger Jimmie Åkesson.

Och att komma hit och leva på bidrag i decennier ska inte längre vara möjligt, enligt SD-ledaren.

– Vi måste begränsa tillgången till alla typer av bidrag för icke medborgare från den första budgeten från en ny regering.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS