Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, berättar för DN om mejlet från SD:s tjänsteman.
Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, berättar för DN om mejlet från SD:s tjänsteman. Bild: Fredrik Hjerling

SD bad om lista över Naturskyddsföreningens givare

En SD-tjänsteman har frågat Naturskyddsföreningen vilka som har donerat pengar till organisationen, skriver DN. SD menar att syftet var att ta del av uppgifter om hur statliga medel används.

ANNONS
|

Det var 21 oktober som ett mejl skickades från en tjänsteman vid Sverigedemokraternas riksdagskansli till Naturskyddsföreningen. DN skriver att tjänstemannen där ber att ”få ta del av en lista på vilka privatpersoner som donerat pengar till Naturskyddsföreningen”.

”Av Naturskyddsföreningens verksamhetsberättelse & årsredovisning för 2021 framgår att organisationen under verksamhetsåret 2021 emottog 102,2 miljoner i 'gåvor' från allmänheten, varav 30,6 miljoner utgjordes av 'arv'. Jag vill ta reda på vad som är offentligt kring dessa donationer. Dvs exakt vem eller vilka donerade exakt hur mycket? Uppenbart undantaget det som omfattas av sekretess.", citerar tidningen ur mejlet.

Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, säger till DN att föreningen följer branschorganisationen Givas rekommendationer gällande redovisning av intäkter.

ANNONS

– Där finns det uppgifter om vilka företag som valt att stötta oss. Men vi delar självklart inte personuppgifter om privatpersoner som donerat pengar, säger hon till tidningen.

SD:s svar: Undersöka statliga medel

SD:s presstjänst skriver till DN att syftet med mejlet var, enligt tjänstemannen, att ”undersöka användande av statliga medel och om sådana eventuellt även skulle kunna finnas bland donationerna, exempelvis via statliga bolag”.

”Utredningsarbete av tjänstemän ska inte uppfattas som att det finns planer på politiska förslag eller att politiska förslag på området bereds”, skriver SD.

Naturskyddsföreningen har tidigare kritiserat både Tidöavtalet och nedläggningen av Miljödepartementet. Organisationen har bland annat skrivit att den nya regeringens åtgärder riskerar ”att öka utsläppen på kort sikt genom bland annat sänkta drivmedelspriser”.

LÄS MER: Forskare efter nedläggningen: Bilden av Sverige skadas

LÄS MER:Oro över att miljöfrågorna ska prioriteras ned

LÄS MER:Nedlagt departement oroar miljöministrar

ANNONS