Biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild.
Biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Satsning på bättre arbetsmiljö i vården

Pandemin har varit tuff både fysiskt och psykiskt för de anställda i vården och omsorgen. Nu lanserar regeringen en miljardsatsning på att förbättra deras arbetsmiljö.
– Det är tydligt att det behövs, säger biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP).

ANNONS

Från den 1 juni kan regioner och kommuner söka pengar för att förbättra arbetsmiljön inom vård och omsorg.

Pengarna kommer i form av regeringens så kallade återhämtningsbonus, som fanns med i höstbudgeten och som formellt beslutades på torsdagens regeringssammanträde.

I år satsas 300 miljoner och nästa år en miljard kronor.

Stort behov

– Det handlar om att skapa en hållbar arbetsmiljö. Vi har personal i sjukvården och äldreomsorgen som jobbat oerhört hårt nu under coronakrisen, men behovet har varit stort även tidigare år av att stärka upp arbetsmiljön, säger Åsa Lindhagen.

TT: Vore det inte bättre att satsa pengarna på mer personal eller höjda löner?

ANNONS

– Det har varit en prioriterad fråga för regeringen att satsa även i generella statsbidrag. Men det här är en särskild satsning på arbetsmiljön, svarar hon.

– Jag tror att det är viktigt både kortsiktigt, där vi vet att personalen slitit väldigt hårt, men också ur ett långsiktigt perspektiv. Att få ner sjukskrivningarna till exempel, att få flera att vilja jobba i de här yrkena och det är också en viktig jämställdhetsfråga, eftersom de här yrkena ofta är kvinnodominerade.

"Mer än applåder"

Regionernas och kommunernas ansökningar ska handläggas av Socialstyrelsen. Pengarna skulle enligt Åsa Lindhagen exempelvis kunna gå till projekt där nya arbetssätt eller arbetstidsmodeller testas.

– Vi behöver se till att folk trivs och mår bra på sin arbetsplats, säger hon.

– Då krävs det mer än applåder, så det här är en av delarna vi gör, att vi skjuter till pengar just specifikt för att skapa en bättre arbetsmiljö.

Jens Bornemann/TT

ANNONS