Sara Skyttedal toppar KD:s lista till EU-valet

Det blir Sara Skyttedal och inte David Lega som toppar Kristdemokraternas lista till sommarens EU-val.
Ella Kardemark, kommunalråd från Halmstad blir tvåa på listan.
– David Lega valde att inte stå till förfogande, säger ledaren Ebba Busch på en presskonferens.

ANNONS
|

Kristdemokraternas har suttit i möte med partifullmäktige under fredagen för att bland annat fatta beslut om vilka kandidater som ska vara i topp på deras lista till EU-valet. Nomineringskommittén föreslog tidigare David Lega som etta och Martin Hallander, från region Skåne, som tvåa på listan. Men det var två helt andra personer som vandrade in i riksdagens presscenter när det var dags att avslöja vad fullmäktige landat i.

Partiledare Ebba Busch presenterade Sara Skyttedal som etta. Tvåa blir Ella Kardemark, kommunalråd från Halmstad.

– Jag är enormt tacksam och ödmjuk, säger Skyttedal om sin nominering efter presskonferensen.

ANNONS
Ebba Busch säger att Skyttedal varit ödmjuk under de senaste veckorna.
Ebba Busch säger att Skyttedal varit ödmjuk under de senaste veckorna. Bild: Christine Olsson/TT

”Hon har varit ödmjuk”

Skyttedal har tidigare hamnat i bråk med partiledningen efter att bland annat ha brutit deras linje när det gäller narkotikapolitiken.

För några veckor sedan meddelade Skyttedal att hon inte står till förfogande till EU-valet. Anledningen var att nomineringskommittén föreslagit henne som tvåa på listan – bakom Lega.

I tisdags ändrade sig Skyttedal dock plötsligt och ställde sig åter till förfogande för nominering. Hon uppgav själv att anledningen till omsvängningen var att hon fått så starkt stöd av väljarna.

Under presskonferensen sa partiledare Busch att ”hur hon (Skyttedal reds.anm.) valde att navigera under de senaste veckorna också är det som har gjort att hon har så stort förtroende”.

– Vi hade inte haft de här tydliga resultaten i partifullmäktige om hon inte hade förankrat in ett förtroende och visat lyhördhet och ödmjukhet, säger Busch till GP efter presskonferensen.

”Uppenbarligen har jag byggt upp förtroende”

På frågan vad i Skyttedals agerande som varit så önskvärt i partiet svara den nyblivna toppkandidaten:

– Jag har agerat glasklart. Jag kommer att representera Kristdemokraternas politik i alla politiska områden. Det är den politiken jag kommer att lägga fram för väljarna. Det tar tid att bygga upp ett förtroende men uppenbarligen har jag gjort det, säger Sara Skyttedal.

ANNONS

Hon vann omröstningen om förstaplaceringen mot David Lega med siffrorna 43-33. Efter det valde David Lega att inte stå till förfogande för en andraplacering. Då röstades det istället mellan Martin Hallander, regionpolitiker i Skåne och Ella Kardemark. Där blev utfallet favör Kardemark med rösterna 43-32.

Enligt Ebba Busch är det bara de två toppkandidaternas placering som är klar. Övriga namn på listan har det inte beslutats om än.

David Legas presstalesperson Natalie Tegelberg säger under fredagskvällen att David Lega inte ger någon kommentar i nuläget utan hänvisar i stället till ett inlägg på Facebook.

LÄS MER:Vändningen: Sara Skyttedal kan ställa upp i EU-valet

LÄS MER:Skyttedal petas av KD: "Bara att respektera"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS