Palestinier på flykt i södra Gaza, efter att Israel har utökat sin offensiv. Personerna på bilden är inte kopplade till personerna i texten.
Palestinier på flykt i södra Gaza, efter att Israel har utökat sin offensiv. Personerna på bilden är inte kopplade till personerna i texten. Bild: Fatima Shbair

Säpo flaggade svenskar – ströks från Gaza-evakuering

Flera svenskar evakuerades aldrig från Gaza, på grund av att de blivit flaggade av Säpo. Ett barn till en svensk kvinna dödades medan familjen väntade på svar. Det skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS
|

Evakueringen av svenska medborgare från Gazaremsan kan ha fördröjts av andra orsaker än att det var så många som ville lämna området efter krigsutbrottet. Enligt SvD har Säpo flaggat flera personer, som sedan aldrig evakuerades av UD ut ur krigszonen.

Ett barn ska enligt uppgift till SvD ha dött i väntan på en evakuering som aldrig kom. Den svenska familjen, som flyttat till Gaza för över tio år sedan, hade väntat på hjälp med evakuering i två månader när deras hus träffades i ett raketangrepp.

Hela familjen skadades och ett av barnen, som var i lågstadieåldern, dödades. Då hade UD redan strukit familjen från evakueringslistorna, utan att informera dem, uppger en källa med insyn i evakueringsprocessen för SvD.

ANNONS

Har försökt få svar från UD

Orsaken ska vara att Säpo hade försett två personer i samma släkt med en så kallad flaggning. Enligt uppgift till SvD har minst ett tiotal personer i Gaza försetts med sådana markeringar.

Systern till en av de flaggade personerna, en kvinna som är svensk medborgare, säger att familjen upprepade gånger frågat svenska UD vad som hindrar familjen från att få komma ut. Utan att få svar.

– Finns det något som vi inte vet? Finns det något vi kan göra? säger systern till SvD.

Familjen är fortfarande kvar i Gaza. Kvinnan har ryggskador och vårdas hos bekanta, medan maken och de överlevande barnen fortfarande behöver sjukhusvård.

Oklart varför familjen ströks

SvD har tagit del av mejl mellan UD och Säpo som visar att filer med namn har utväxlats mellan myndigheterna i samband med att evakueringslistorna sammanställdes i höstas. Det framgår inte varför kvinnan och hennes släkting flaggades och sedan ströks från listorna.

Varken Säpo eller UD vill kommentera uppgifterna. UD:s pressavdelning skriver i ett mejl att det inte är säkert att alla svenskar som vill lämna Gaza kommer att kunna göra det.

Israeliska luftangrepp mot Gaza den 9 oktober 2023. Omfattande anfall inleddes mot det tättbefolkade området efter Hamas-koordinerade attacker in i Israel, i vilka massakrer på civila och masskidnappningar utfördes, den 7 oktober.
Israeliska luftangrepp mot Gaza den 9 oktober 2023. Omfattande anfall inleddes mot det tättbefolkade området efter Hamas-koordinerade attacker in i Israel, i vilka massakrer på civila och masskidnappningar utfördes, den 7 oktober. Bild: Fatima Shbair

”I all konsulär verksamhet genomförs kontroller för att säkerställa att personen som efterfrågar stöd omfattas av utrikesförvaltningens konsulära uppdrag och har rätt att vistas i Sverige. I övrigt vill vi inte ge några ytterligare detaljer då det skulle kunna försvåra vårt arbete,” skriver myndigheten.

ANNONS

Cirka 530 svenskar har kunnat lämna Gaza efter 7 oktober 2023. Enligt UD finns ett hundratal kvar i krigszonen.

Dessa ska Sverige evakuera

Enligt lagen ska svenska staten genomföra en konsulär katastrofinsats för att bistå enskilda, när många människor med anknytning till Sverige drabbas vid en kris eller en katastrof utomlands.

De som omfattas av en katastrofinsats är:

  • Svenska medborgare.
  • Svenska medborgares utländska familjemedlemmar.
  • I Sverige bosatta utlänningar.
  • Medborgare i Danmark, Finland, Island och Norge samt deras familjemedlemmar, i den utsträckning som följer av de konsulära skyldigheter som Sverige har.
  • Unionsmedborgare och deras familjemedlemmar, i den utsträckning som följer av de konsulära skyldigheter som Sverige har i förhållande till övriga medlemsstater i Europeiska unionen.

Källa: Riksdagen

LÄS MER:1 000 svenska artister: Uteslut Israel ur Eurovision i Malmö

LÄS MER:Jimmie Åkesson i Israel – ska träffa ministrar

LÄS MER:Intensiva strider kring stad i södra Gaza

ANNONS