Sant och falskt i omtalade intervjun med Ann Linde

Utrikesminister Ann Linde (S) har fått starka reaktioner på sin intervju med tyska Deutsche Welle. Men är det hon säger sant? GP:s Emanuel Karlsten har faktagranskat några av Lindes påståenden.

ANNONS
|

Utrikesminister Ann Lindes intervju med tysk tv har skapat starka reaktioner. Inslaget skulle handla om Sveriges hantering av pandemin, men kom i efterhand att handla mer om hur ministern svarat och reagerat. Den publicerades precis innan midsommarafton vilket gjort att kritiken låtit vänta på sig, men när den nu kommit har den vällt fram. “Arroganta och självtillräckliga svar på omvärldens rimliga frågor”, sa Moderaternas Ulf Kristersson. “Magplask”, skrev Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin och på GP:s ledarsida skriver Alice Teodorescu Måwe att intervjun var “full av felaktiga påståenden”.

Men vad är det exakt som är fel? Här följer en genomgång av de mest kritiserade påståendena i Deutsche Welles intervju för att reda ut vad som är sant och falskt.

ANNONS

Påstående: Sverige har passerat smittans topp

Sant. Deutsche Welle (DW) säger i intervjun att European Centre for Disease Prevention (ECDC) konstaterat att Sverige och Polen är de enda länderna som inte passerat toppen av smittan. Ann Linde slår tillbaka och säger att det inte stämmer, inte minst eftersom svenska Folkhälsomyndigheten samma vecka presenterat studier som sagt motsatsen.

Uppgifterna från ECDC är korrekta, men det DW utelämnar är att prognosen baseras på antalet som testats positivt med covid-19. Under den senaste månaden har Sverige dramatiskt ökat antalet tester hos allmänheten, vilket innebär att statistiken över antal smittade ökat, trots att antalet döda och inlagda på intensivvården under samma period minskat. ECDC medgav också denna problematik och sa i samband med rapporten att "ökningen av tester i Sverige kan delvis förklara denna ökning”.

Påstående: Svenskarna följer lagar om att tvätta händerna.

Falskt. Men: Det får nog ursäktas av Ann Lindes bristande engelska. Mer exakt påstår Linde att ”vi har lyckats få vårt folk att följa rekommendationer, och vi har också lagligt bindande åtgärder, som social distansering och tvätta händerna…”. Kommatecknet får nog ses som en slags parentes, för att förklara att det utöver rekommendationer finns lagar. Men det är så klart svårt att förstå för den som inte bor eller kommer från Sverige.

ANNONS

Påstående: Sverige har bara släppt in smittan på äldreboenden i Stockholm.

Falskt. Linde säger att ”Vad vi inte har lyckats göra är att hålla viruset borta från äldrevården i Region Stockholm och trakterna kring Stockholm”. Det är fel. Smittan har funnits på äldreboenden i 234 av Sveriges 290 kommuner, rapporterade Sveriges radio i juni. I en skriftlig kommentar till GP säger Linde att hon försökte ”understryka att smittan slagit mer i vissa regioner än i andra”.

Påstående: ”För två veckor sedan startade vi masstestning/…/varje person kan gå och testa sig”

Falskt. Ann Linde sa i efterhand att hon syftade på Stockholm, där alla kan testa sig. “Där kan jag också ta till mig av kritiken”, sa hon till TT.

Påstående: Vi har inte längre någon överdödlighet

Sant. Eller den vi har är åtminstone marginell. Sedan början på juni visar preliminära siffror från SCB att dödligheten ligger i nivå med det normala.

Bild: SCB

Påstående: Privatiseringen av äldreboenden är en del av anledningen till att äldre drabbats extra hårt.

Falskt. Det sägs inte rakt ut, men flera gånger implicerar Linde de privata äldreboendenas skuld för smittan. Även om det inte har gjorts någon nationell jämförelse, finns fler regionala jämförelser – och där finns inget som indikerar att privata boenden haft mer smitta. GP gjorde i början av maj en genomgång där det, tvärtom, visade sig att kommunala äldreboenden klarat sig sämre. Och 14 juni visade Sveriges radio Uppland att privata klarat sig bättre i deras län. 2 juni publicerade SVT en stor granskning där de visade att kommunala äldreboenden klarat sig sämre i Stockholm. Vårdföretagarna har krävt en rättelse av utrikesministern. “Det är möjligen så att jag kunde varit ännu tydligare där”, har Linde senare kommenterat till TT.

ANNONS

ANNONS