Hela familjen Azizi är återförenades då de alla åkte för att se ett uppträdande med artistduon Samir och Viktor under en travtävling i Borlänge. Arkivbild.
Hela familjen Azizi är återförenades då de alla åkte för att se ett uppträdande med artistduon Samir och Viktor under en travtävling i Borlänge. Arkivbild.

Samir och Viktor återförenade flyktingfamilj

I flyktkaoset någonstans mellan Turkiet och Grekland splittrades den afghanska familjen Azizi och sonen Mahdi försvann. Nu har de återförenats – tack vare ett uppträdande med Samir och Viktor under en travtävling i Borlänge.

ANNONS
|

- Min mamma började gråta och sedan började jag gråta. Det var den bästa dagen i mitt liv, säger 14-årige Mahdi till Dalarnas Tidningar som berättar om den osannolika historien.

Familjen skiljdes åt under flykten för ett år sedan. Mamma, pappa och två av barnen har bott på Gylle Värdshus i Borlänge sedan slutet på sommaren 2015, sedan de sökt asyl i Sverige efter att ha flytt från Iran.

Sedan dess har familjen Azizi inte vetat var sonen befunnit sig eller om han ens var vid liv.

Men Mahdi hade också nått Sverige för ett år sen och kort därefter hamnade han i Örebro, och därefter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Hagfors.

ANNONS

En familj han lärt känna bestämde sig för att åka till Romme travbana och Mahdi var pigg på att hänga med, berättar DT.

Där i vimlet, i samband med Midnattstravet, fanns också pappa Nader som cyklat dit med yngsta dottern.

- Jag tyckte jag såg honom. Men jag trodde först att jag måste drömma. Sedan tittade jag en gång till. Till slut gick jag fram och frågade om det var Mahdi. Han skrek "pappa", berättar Nader Azizi för DT.

- Det var fantastiskt. Jag kunde inte tro att det hände, säger Mahdi.

Men familjen kan komma att splittras igen. Mahdi har redan fått uppehållstillstånd i Sverige eftersom han räknas som ensamkommande flyktingbarn. Övriga i familjen har fått avslag från Migrationsverket, ett beslut som har överklagats.

ANNONS