Ett salivtest skulle kunna öka antalet covidtester. Här det etablerade test som används i dag där man man ska föra in en pinne i svalg och näsa.
Ett salivtest skulle kunna öka antalet covidtester. Här det etablerade test som används i dag där man man ska föra in en pinne i svalg och näsa. Bild: Marcus Ericsson

Salivtest kan öka testkapaciteten för corona

Ett enklare sätt att provta för covidinfektion skulle kunna få upp antalet tester rejält. I England ska man nu börja använda den nya spottmetoden. Men i Sverige är det ännu inte aktuellt.

ANNONS

Den brittiska tidningen The Guardian kallar det en "game-changer". Det handlar om en ny metod för att påvisa pågående covidinfektion som nu ska införas i Storbritannien. Den beskrivs som både säkrare och lättare än den etablerade metod som används i bland annat Sverige.

Under de kommande två veckorna ska 5 000 polis- och försvarsanställda testas genom att helt enkelt spotta i ett provrör. Det istället för att föra in en pinne djupt i svalg och näsa.

På så vis ska man också kunna förenkla labbarbetet där proverna i dag extraheras för att kunna få fram virusets genetiska material, RNA, för analys.

ANNONS
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. Bild: Adam Ihse/TT

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, menar att man måste jobba med att förenkla metoderna så att de blir både enklare och billigare.

– Det går att mäta viruset i saliv. Då kan man bara spotta i ett rör och slipper provtagningspinnar. Sen behöver man inte extrahera RNA från virus, säger hon.

LÄS MER:Regionens kritik mot masstestning för corona

"Skulle kunna avlasta sjukvården"

Agnes Wold säger att man då skulle kunna öka antalet analyser på de sjukhuslabb som finns i regionerna, bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Det finns mycket man kan göra på labbnivå för att skala upp det här. Sjukvården är redan pressad som fan – men labbläkare borde se till hur man kan göra analyser som man bara kan köra förbi labbet.

– Det är deras jobb. Och det skulle kunna avlasta sjukvården från de krav som finns på provtagningspersonal och pinnar. Jag tycker att det är helt otroligt att man inte har lyckats med det.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör på Västra Götalandsregionen.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör på Västra Götalandsregionen. Bild: Mia Höglund

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, säger att hon känner till metoden, men att de ännu inte har för avsikt att använda den.

– Jag har hört om det, men det måste vara validerat och klart innan. Jag tror att det kommer enklare metoder, men vi måste också kunna lita på att provet visar rätt.

ANNONS

Följer ni utvecklingen i frågan?

– Ja, vi har en specifik labbgrupp i regionen med både smittskydd, labbdoktorer, infektion och vårdhygien som jobbar med hur vi ska testa på bästa sätt. Med det här viruset lär man sig nya saker varje dag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS