Kungliga myntkabinettet i Stockholm. Arkivbild.
Kungliga myntkabinettet i Stockholm. Arkivbild. Bild: Annika af Klercker/SvD/TT

Sålde stulna mynt – ska betala miljonskadestånd

En tidigare anställd på Kungliga myntkabinettet sålde mynt från museets samlingar på auktion.
Nu döms mannen att betala skadestånd på drygt 1,5 miljoner kronor, meddelar Svea hovrätt.

ANNONS

Mannen, som är i 50-årsåldern och i flera år i början av 2000-talet hade fri tillgång till museets valv och föremål, anklagas för att ha plundrat de historiska samlingarna på hundratals mynt värda miljoner och sålt dem vidare.

Han åtalades 2018 för flera fall av grovt häleri. Själv hävdade han att han haft samtliga mynt i sin ägo i över tio års tid och att eventuella brott därmed var preskriberade.

Både tingsrätt och hovrätt gick på mannens linje och frikände honom.

Statens historiska museer, som krävt skadestånd på fyra miljoner kronor, överklagade till Högsta domstolen – som i mars 2023 slog fast att skadeståndsfrågan inte var preskriberad och skickade tillbaka målet till Svea hovrätt.

ANNONS

"Slående"

Hovrätten slår nu fast att mannen ska betala skadestånd på drygt 1,5 miljoner kronor.

Det är enligt domstolen "slående" att så många av de mynt som mannen sålt är av samma typ som museet saknar. Att skadeståndet inte blir högre beror på att man inte anser det fastställt att alla de hundratals mynten faktiskt tillhört museet.

Mannen har genomgående nekat till brott och hävdat att mynten kommer från arv eller genom förvärv från andra samlare.

Inventering

Misstankarna mot den tidigare anställde väcktes 2015, sedan han lämnat in ett närmare 200 år gammalt dollarmynt till en auktionsfirma.

De saknade föremålen som mannen åtalades för är bara en bråkdel av vad som enligt museet fattas i samlingarna.

Efter en omfattande inventering mellan 2013 och 2017 konstaterades att närmare 1 500 föremål, varav majoriteten mynt, till ett värde av 25 miljoner kronor saknades.

Fakta: Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet är ett svenskt museum för ekonomisk historia.

Museet ingår i myndigheten Statens historiska museer, och har verksamhet inom svensk penning- och finanshistoria samt medaljkonst.

Samlingarna omfattar mynt och andra betalningsmedel samt medaljer och andra föremål kopplade till numismatik eller finanshistoria.

Museet som är ett av de äldsta i Sverige hette tidigare endast Kungliga myntkabinettet, men bytte namn under 2020, i samband med att museet flyttade till samma lokaler som Historiska museet på Narvavägen i Stockholm. Museet låg tidigare på Slottsbacken i Gamla stan i Stockholm.

Samlingarna består av över 600 000 föremål, varav 450 000 mynt.

Källa: Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet

ANNONS