- Man ska alltid kunna lita på Liberalerna när vi ingår avtal, säger Sabuni.
Hon understryker dock att januariavtalet bara gäller denna mandatperiod. Och att statsminister Stefan Löfven (S) uppfylla de löften han utfärdat där.
Bland Sabunis anhängare finns många som hoppas att hon åter ska göra L till ett tydligt borgerligt parti och återuppliva Alliansen. Den nya partiledaren påpekar att hela partiet inför valet i fjol ville ha en Alliansregering.
- Den drömmen ska hållas levande, säger Sabuni.
Goda relationer
Hennes ambition är därför att upprätthålla goda relationer till forna Allianskollegor. Men Sabuni vill inte heller stänga dörren för ett förlängt samarbete med S. Tillsammans med S genomförs nu en reformagenda med många liberala förslag, tycker hon.
- Om de gör det här på ett bra sätt och om de skulle säga att vi ser nog möjligheter att fortsätta på den inslagna vägen så ska inte heller den vägen stängas, säger Sabuni.
Hon lovar sitt parti en demokratisk process där det nuvarande samarbetet med de rödgröna ska utvärderas inför valet 2022. Men det är osäkert om L-väljarna får ett klart besked om vilken regering partiet tänker stödja före nästa val.
- Vi går till val på vår egen politik. Vi håller olika vägar öppna, säger Sabuni.
- Sedan får man lösa regeringsfrågan när man vet hur valresultatet ser ut.
Enhälligt vald
Valet av Sabuni var som väntat enhälligt. Alla konkurrenter hade hoppat av före landsmötet.
- Liberalerna har som första svenska parti valt en partiledare med afrosvensk bakgrund. Det är stort. Det är historiskt, sade hon i tacktalet.
Sabuni, som varit både integrations- och jämställdhetsminister i Reinfeldts Alliansregeringar, tar över ett splittrat parti. Hennes tidigare konkurrent om partiledarposten, Erik Ullenhag, uppmanade partimedlemmarna att hjälpa Sabuni att ena partiet.
- Tala väl om varandra. Om inte vi talar väl om varandra, så är det inga andra som gör det heller, sade han i talarstolen.
Det tyngsta partidistriktet, Stockholms länsförbund, förordade Erik Ullenhag, som ofta beskrivs som mer socialliberal än Sabuni.
- Det klart att det är tråkigt när någon annan än ens egen kandidat vinner, men sedan gäller det bara att komma över det och se till det liberala partiets bästa, säger Lotta Edholm, ordförande för L i Stockholms stad..
Enligt henne är den stora utmaningen nu att få ihop partiet efter partiledarstriden.
Nytt lag
Sabuni kommer närmast att fokusera på att resa runt och träffa partimedlemmar och bygga upp ett nytt lag i partitoppen. Direkt efter valet presenterade hon Johan Pehrson som ny gruppledare i riksdagen och Juno Blom som ny partisekreterare.
Sabuni tänker också förnya partiets politik på ett par områden, till exempel klimatpolitiken. Hon säger att hon inte tror på höjda skatter och avgifter som försvårar för människor på landsbygden.
Även integrationspolitiken är ett prioriterat område. Här finns förväntningar i delar av partiet på nya förslag som sticker ut.
Sabuni har ett starkt stöd bland Skåneliberalerna. Deras ordförande Torkild Strandberg tycker att hon har fått ett brett mandat för att ändra partiets politik.
Han hoppas att Sabuni ska "vidga partiets vyer och bli ett parti för hela landet" och börja tala om frågor som är angelägna för väljarna.
- Vill man ha förändring kan man inte samtidigt snäva in gränserna för vad som är okej för mycket, säger Strandberg.
Fakta: Nyamko Sabuni
Ålder: 50 år
Bor: Täby
Var riksdagsledamot 2002–2006.
Satt i Alliansregeringen 2007–2013, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister.
Fram tills att hon tillkännagav sin kandidatur var hon hållbarhetschef på teknikonsultföretaget ÅF.
En överväldigande majoritet av Liberalernas 21 länsförbund nominerade Nyamko Sabuni till ny partiledare, många efter medlemsomröstningar. Partiets tyngsta förbund, Stockholms län, stod dock bakom Erik Ullenhag. Det gjorde även Uppsala län, Liberala ungdomsförbundet och Liberala kvinnor.