Så var Almedalsveckan 2017

Statsministern var någon annanstans och de riktigt stora sensationerna uteblev. Istället blev det en Almedalsvecka vi kommer att minnas för kampen mellan kärlek och hat.

ANNONS
|

Det kommer inte att gå att blicka tillbaka på Almedalsveckan 2017 utan att tänka på att det var då nazisterna fick komma in i demokratins högborg och den här natursköna parken mellan ringmuren och Östersjön, i centrala Visby.

Oavsett vad man tycker om Almedalsveckan, så är det i dag en gigantisk mötesplats för politiker, organisationer och näringsliv. Här träffas otaliga makthavare, lite mer informellt – med skölden nere, som någon uttryckte det.

Här stod de som vill störta demokratin och tysta journalister – med sköldarna uppe.

Men det hände mycket mer än så. Och de människor som visade att de står för någonting helt annat – kärlek, öppenhet, mångfald och respekt – och manifesterade det under mångfaldsparaden var många gånger fler. Det tar vi också med oss.

ANNONS

Och i övrigt? Jo, detta.

Veckans citat

"Förlåt mig Gud, Stefan Löfven och alla människor, men jag tittar inte längre på partiledardebatter. Och då är jag ändå en politisk nörd."

Ann-Sofie Hermansson (S) har tröttnat på TV:s debattformat, som hon ser som "ett spel där inget vettigt blir sagt". Det manar till eftertanke.

Veckans fighter

DJ-battlet, där politiker och journalister tävlar på dansgolvet, är en av veckans mest omdiskuterade företeelser. Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) hade inga etiska betänkligheter, han gick all in och var nöjd efter segern mot regeringen: "Jag är alltid en fighter när det gäller", kommenterade han i Expressen.

Veckans misslyckade pr-kupp

Alliansen kallade till gemensam presskonferens under Socialdemokraternas dag för att visa hur regeringens jobbpolitik misslyckats. Man kan väl säga så här: det blev inte riktigt lika uppmärksammat som Alliansens överenskommelse om fastighetsskatten på Socialdemokraternas dag 2006.

Veckans lyckade pr-kupp

Istället för Almedalen – där bilföretaget hade ett stort tält på bästa tänkbara plats – kallade Volvo Cars till presskonferens i Stockholm för att berätta att de enbart kommer att tillverka helt eller delvis eldrivna bilar från 2019. Genomslaget blev massivt. Sannolikt bättre än om nyheten släppts i Almedalen.

Veckans talartema

För några månader sedan talade alla partier om trygghet, och lovade fler poliser. Nu har perspektivet vridits något, till att mer handla om klyftor och att Sverige måste hålla ihop.

ANNONS

Veckans flykt

Redan på onsdagen lämnade de första, en del av dem i protest mot eller av rädsla för nazisterna. Sedan gick det fort utför och på lördagsförmiddagen var de flesta tälten nedmonterade. Frågan är hur lång en Almedalsvecka egentligen är.

Veckans ordstöld

Folkhem. Sverigedemokraterna är redan det största partiet bland arbetare. Nu försöker Jimmie Åkesson helt oblygt ta över ett av arbetarrörelsens mest klassiska ord. I sitt tal på fredagskvällen använde han frasen "Vårt moderna folkhem" 40 gånger.

Veckans hjältar

Vårdpersonalen. I Jonas Sjöstedts Sverige jobbar de sex timmar, med bibehållen lön. I Jimmie Åkessons slipper de jobba skift och får den lön de förtjänar. Även partiledare mellan de två ytterligheterna talade om vårdpersonalen som hjältar. Gissningsvis finns det de som nu vill se orden följas av handling.

Veckans interna strid

Alliansen är överens om att inte lägga en gemensam budget, sa Annie Lööf. Ebba Busch Thor höll inte med. Centern gjorde ett utspel om att ändra turordningsreglerna för företag med upp till 50 anställda. Moderaterna sa nej direkt. Enigheten är sannerligen inte hundraprocentig.

Veckans tema

Det var bara i Gustav Fridolins partiledartal som miljöfrågan dominerade. I seminarieprogrammet såg det annorlunda ut. 877 av totalt 4000 programpunkter handlade på ett eller annat sätt om hållbarhet. Att jämföra med 600 om byggfrågor, 170 om migration, 160 om trygghet eller 50 om terror.

ANNONS

Veckans kamp

En partiledarutfrågning på Expressens scen? En minister hos TV4 eller Aftonbladet? Eller kanske ett seminarium på Västsvenska arenan. Det är många ord. Överallt. Hela tiden. Och inte alltid så många som lyssnar.

ANNONS