Så undviker du sommarens skadedjur

Nu är sommarvärmen här på allvar. Och det är inte bara vi människor som gillar att njuta av den ljumma luften. GP har pratat med Anticimex skadedjursexpert Håkan Rystrand som berättar om skadedjuren och vad du kan göra åt dem

ANNONS
|

Svartmyror

Svartmyror bygger gärna bo inne eller i närheten av människors bostäder. Såhär i början av sommaren finns det inte så mycket mat för myrorna utomhus. Därför söker de sig gärna inomhus, till kök. Här letar de upp matsmulor på golvet eller på bänken. Eller så söker de sig till soporna. Myror brukar ta med sig mat tillbaka till sitt bo för att mata drottningen. På sin väg lämnar de ett doftspår, så att de andra myrorna kan hitta till matkällan. Därför kan man ibland se myror vandra som på ett led från boet till maten. Svartmyror är ofarliga men det kanske inte är så jätteroligt att ha köket fullt av små, sexbenta inneboende.

ANNONS

För att göra sig av med svartmyror ska man helst lokalisera boet. Detta kan ibland vara knepigt, då boet kan vara placerat under ett golv eller bakom en vägg.

Sedan kan man placera ut så kallade myrdosor, dosor med insektsmedel. Placera dosorna utomhus för att locka bort myrorna från huset.

Hästmyror

Hästmyror söker sig likt svartmyror till människobostäder i jakt på mat. Till skillnad från sina kusiner kan hästmyran vara direkt skadlig då de kan gnaga hål på bjälkar och väggar i hus.

– Har man riktig otur kan myrorna gnaga så illa att någon vägg blir sned, eller i värsta fall taket, säger Håkan Rystrand på Anticimex.

Hästmyror behandlas bäst på samma sätt som svartmyror med hjälp av myrdosor.

Getingar

De befruktade honorna är de enda getingarna som överlever vintern. Så fort det börjar bli varmare, kommer de fram och börjar bygga bo och lägga larver. Från början, när honan är själv, blir getingbona inte större än en pingisboll. Men när hon har lagt sina larver och de andra getingarna har kläckts fram, kan boet snabbt växa och mot slutet av sommaren kan det bli stort som en basketboll. Vet man om att man brukar ha problem med getingar är det hög tid att börja titta runt i sin trädgård redan nu, när boet är som minst. Då kan man lättast ta bort det själv.

ANNONS

Dock ska man tänka ett extra varv innan man plockar ned getingbon. Getingar, liksom bin gör stor nytta i naturen och hjälper till med pollineringen av blommor. Så störs du inte av getingarna, bör du låta boet hänga kvar.

Nedan ser du skillnaden mellan ett getingbo i början och i slutetav sommaren.

Mal

Malar lever nära människor året om. Dock vill de ha lugn och ro, så vindar, förråd och andra lugna utrymmen är favoritställen. De söker sig helst till material som kommer från djurriket, så som ull, kashmir och päls. Har man exempelvis en matta i ull som man förvarar på vinden i sitt hus, kan det mycket väl finnas malar där. Under vinterhalvåret förökar sig malen mycket långsamt jämfört med under sommarhalvåret. Så även om man under vintern inte har märkt något, kan man med fördel ta sig en titt uppe på vinden för att se så att det inte kryper runt mallarver någonstans, som i mattan på bilden.

Det finns malfällor som man kan köpa och sätta ut. Även cederträkulor som placeras i garderober och förråd kan verka förebyggande mot mal.

Nedan ser du mallarver som kalasar på en yllematta. Det är nämligen inte malfjärilarna som är varje ylletröjas största skräck, utan larverna.

ANNONS

Råttor

Det finns mycket råttor året om i Göteborg. De lever under hus och i avloppssystem. När sommaren kommer och människor i allt större utsträckning rör sig ute på gator och i parker, skräpas det också ned mer än vanligt. Råttor älskar allt möjligt skräp och matrester. Vill du undvika att locka fram råttor och möss till gatorna, bör du tänka extra mycket på att slänga ditt skräp efter dig.

Alla bilder är från Anticimex

ANNONS