Så motiverar åklagaren livstidskravet

Pia Ekstrand, 76, vädjade om hjälp i 112-samtalet. Men det var försent. Hennes make sköt henne till döds i deras hem efter att ha hotat henne under flera timmar. Nu kräver åklagaren att mannen ska dömas till lagens strängaste straff och hänvisar till domen rörande mordet i parkeringshuset i Lund.

ANNONS
|

På onsdagen avslutades en rättegång i Hovrätten över Skåne och Blekingen mot en exofficer som sköt ihjäl sin fru, Pia Ekstrand, den 11 augusti förra året.

Paret befann sig på en gård utanför Ystad. Under hela kvällen ska mannen ha hotat Pia Ekstrand. Hustrun hade telefonkontakt med flera anhöriga före mordet. Hon hade berättat om makens hot. De anhöriga har beskrivit henne som rädd, ledsen, skärrad och förtvivlad i samtalen.

För en anhörig ska Pia Ekstrand ha berättat att mannen sagt att hon inte skulle få se morgondagen. En annan anhörig hörde mannen i bakgrunden: "Om du ringer din syster är det nog det sista du gör", ska han ha skrikit.

ANNONS

En släkting ska då ha ringt 112 men fått höra att Pia Ekstrand var tvungen att ringa själv.

LÄS MER: Pia, 76, sköts ihjäl av sin man

"Jag har skjutit min fru"

Men när hon väl gjorde det var det försent. – Hjälp mig, vädjade hon i samtalet till SOS och berättade att maken hällt ut bensin i huset och hotat med att tända på.

Bara några sekunder in i samtalet hördes hur tre skott avlossades - det ena skottet släckte Pia Ekstrands liv. När polisen kom till bostaden var Pia Ekstrand död och mannen låg svårt skadad då han hade skjutit sig själv också. Bredvid mannen låg ett hagelgevär. Och enligt ett vittne på platsen ska mannen ha sagt: – Jag har skjutit min fru, jag har skjutit min fru.

LÄS MER: Högt uppsatt ex-officer döms för hustrumord

17 års fängelse

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i 17 år. De ansåg inte att det fanns några förmildrande omständigheter utan konstaterar att mannen hotade Pia Ekstrand innan mordet, att han hällde ut bensin i köket - vilket enligt rätten anser måste ha haft en stressande påverkan på Pia Ekstrand, och att det dödande skottet avlossades bakifrån och på nära håll.

Anledningen till att han inte fick 18 års fängelse, vilket är det längsta tidsbestämda straffet man kan få, eller livstid var att tingsrätten inte ansåg att det var "så våldsamt eller förenat med så stor dödsångest". – Jag har svårt att känna hat mot människor rent generellt. Jag är oförmögen att hata människor, tack och lov. Men det han har gjort är oförlåtligt. Sitt straff får han på ett eller annat vis. Han har inget kvar. Jag har tillit till att han får det straff han ska ha. Det finns en förhoppning hos mig att han kommer till en förlåtelse till sig själv och att han inser vad han gjort men det finns ingen garanti för det, sa Pias dotter Eva i samband med att domen kom. – Hela situationen är fruktansvärd. Vi kände honom. Vi hade en relation med honom, fortsatte hon.

ANNONS

Mannen vill ha lindrigare straff

Domen överklagades. Maken vill få ett lägre straff medan åklagaren vill att straffet skärps - till livstid.

I överklagandet skriver mannens advokat att exofficeren inte är dömd för brott sedan tidigare. De skriver att mannen hade en "kraftfullt nedsatt förmåga att kontrollera sitt beteende" - eftersom han var så alkoholpåverkad. Advokaten skriver att det i samtalet till SOS hörts hur mannen sa "jag kan flyga" flera gånger i bakgrunden. De anser också att det rört sig om ett kort händelseförlopp.

LÄS OCKSÅ: Knivhögg hustrun till döds - hovrätten skärper straffet

Åklagaren hänvisar till "parkeringsmordet"

Åklagare hänvisar i sin överklagan till ett mord i ett parkeringshus i Lund. Händelsen utspelade sig den 19 april förra året. En kvinna hade precis lämnat sitt jobb och var på väg till sin bil som stod i parkeringshuset. I bilen låg hennes make och väntade på henne. När hon kom in i parkeringshuset gick mannen till attack. På en övervakningsfilm från parkeringshuset har polisen kunnat se hur mannen jagade kvinnan och hur han, när han fick tag i henne knivhögg henne flera gånger mot överkroppen.

Kvinnan ville inte ha kontakt med sin man efter att han misshandlat flera familjemedlemmar. Hovrätten dömde mannen till fängelse på livstid.

Åklagaren skriver att domen rörande parkeringshusmordet är "direkt applicerbar på detta mord och påföljden ska därmed bli densamma".

ANNONS

Åklagaren nämner flera saker som hon anser ska påverka straffvärdet för mannen som mördade Pia Ekstrand: han hade ett direkt uppsåt att ta livet av sin fru, han hade hotat henne så att hon flera timmar innan sin död fruktat för sitt liv, och att det varit ett "utdraget förlopp som tagit sitt slut i dödligt våld".

ANNONS