Så lurades han på Facebook - nu växer bedrägerihärvan

Med falska Facebook-konton och sedan ett enkelt samtal till banken lyckades han lura storbankerna att föra över hundratusentals kronor från privatpersoner till andra konton. Men det har visat sig att alla konton inte tillhört mannen, och nu växer bedrägerihärvan.

ANNONS
|

Under förra året avslöjades en stor bedrägerihärva där en man i 30-årsåldern från Borlänge lurat privatpersoner på stora summor pengar. Mannen har med falska Facebook-konton tagit kontakt med olika män och uppgett sig vara kvinna.

- Han har lurat personer, dels att de ska träffas, anspelat på att de är kära i varann, sen helt plötsligt så pratas det om biljett och hon ska åka tåg, och så är det strul med banköverföringen, säger Johan Kneis som lett åtalen i den här härvan.

Mannen har på så sätt lurat männen att ge ut sina bankuppgifter, och sedan med ett enkelt samtal fått storbankerna att föra över stora summor pengar till hans konto.

ANNONS

Fler inblandade

Nu växer bedrägerihärvan. Enligt kammaråklagare Johan Kneis, som drivit åtalen,var mannen inte ensam om att ta emot pengar.

Nu åtalar han fler personer som misstänks vara delaktiga.

- Det rör sig om10-12 personer som tagit emot pengar på det här sättet, säger han.

Åtal lyfts på nytt

I flera av fallen blev mannen dömd, som personen som legat bakom Facebook-kontakterna, men det har varit svårare att styrka kopplingen mellan mottagarna av pengarna och bedrägerierna.

I ett av fallen blev en man i 65-årsåldern lurad att föra över 12 000 kronor till "Erika Karlsson", som är ett av de fingerade Facebook-kontona. Men bevisningen höll inte och åtalet lades ner. Nu lyfts åtalet igen, men med en annan tilltalad.

- Det är inte samma person. Den jag åtalade som frikändes var den som vilseledde, men den som åtalas nu är den som tagit emot pengarna, säger han.

Fler åtal på gång

Enligt Johan Kneis har nytt bevismaterial kommit fram som kan styrka kopplingen mellan samtalet till banken, och mottagaren av pengarna. Något han nu även lyckats göra i fler fall.

- Det kommer komma in åtal mot fler personer, säger han.

Han har lyckats väcka åtal mot två av de misstänka, och ytterligare två åtal är på ingång.

Rör det sig alltid om liknande summor?

ANNONS

- Det rör sig om olika summor,i vissa fall har offren blivit av med över hundra tusen kronor, säger han.

Mannen bakom Facebook-kontona sitter i fängelse för bedrägeri.

ANNONS