Så hanterar du jobbångesten efter semestern

Väckarklockor som ringer, matlådor som ska lagas och rutiner som ska återinföras.
När semestern är slut är det bara att bita i det sura äpplet och återgå till jobbvardagen – även om det tar emot. Men för många kan det innebära både stress, press och ångest.
– Det blir en tuff omställning för de flesta av oss, säger specialistpsykologen Susanne Ellbin.

ANNONS
|

Augusti är här och semester känns redan som ett minne blott för många svenskar som nu återgår till jobbet – något som kan kännas jobbigt på flera olika plan.

– Semestern präglas ofta av kravlöshet. Nu blir det istället dags att gå tillbaka till en vardag med struktur och planlagda saker. Det blir en tuff omställning för de flesta av oss, säger Susanne Ellbin, specialistpsykolog vid Institutet för stressmedicin.

Men att känna ångest i samband med omställningen är inget ovanligt och kan till och med vara något positivt.

– Ett visst påslag kan vara bra. Det höjer beredskapen för att kunna ta tag i något nytt vilket gör att vi ställer andra krav på oss i en ny situation som kräver en annan typ av uppmärksamhet. Man ska vara förberedd på en viss skärpning, säger Susanne Ellbin.

ANNONS

Så minskar du ångesten

Även om ”efter semester ångesten” är naturlig kan den alltså även kännas påtaglig.

Det finns saker man kan göra för att hantera och minska ångesten, enligt Susanne Ellbin. Och även om det skiljer sig åt från person till person och vad man själv mår bra av så kan det vara gynnsamt att ha lite tålamod under de första jobbveckorna.

– Många mår bra av en mjukstart. Var beredd och räkna med att det kan ta lite tid innan du hittar tillbaka till dina gamla rutiner och en tydlig struktur igen, säger Susanne Ellbin och fortsätter:

– Måndagen behöver inte vara en dag då du 100 procent är tillbaka på alla plan. Du kanske vill socialisera dig med kollegorna, kolla läget på kontoret och sedan göra en lista där du prioriterar de uppgifter som känns enklast.

Hur mjukstarten kan se ut i praktiken skiljer sig däremot åt beroende på ens jobb. Vissa yrken kräver att man kastas in direkt i olika arbetsuppgifter medan andra tillåter ett lugnare tempo i början. Därför är det viktigt att utgå ifrån ens egna förutsättningar, menar Susanne Ellbin.

– Någon vill kanske snegla på mejlkorgen några dagar innan medan någon annan vill vänta. På samma sätt som någon kan må bättre av att börja jobba på till exempel en onsdag istället för måndag för att så sätt få sig en kortare första arbetsvecka.

ANNONS
Susanne Ellbin är specialistpsykolog vid Institutet för stressmedicin.
Susanne Ellbin är specialistpsykolog vid Institutet för stressmedicin. Bild: Turid Oom

Se hösten som en nystart

Om du vet med dig att du har lyckats ställa om dygnet kan sömnrutinerna vara ett ångestmoment du behöver hantera nu när väckarklockan ska ställas varje morgon.

– Redan innan du börjar jobba kan du försöka anpassa dig till en ny dygnsrytm. Är man trött så ökar oron i kroppen. Att istället vara utvilad när jobbet kallar är en förutsättning för att minska den anspänning många känner inför att återgå till jobbet, säger Susanne Ellbin.

Och att börja jobba efter semestern kan även ses som en nystart.

– Det är en period då man kanske skapar sig nya rutiner efter att man distanserat sig från arbetet under semestern. Hösten kan bli en period för förändring och man kanske vill skapa sig nya vanor när man kan se på jobbet med nya ögon.

Vad ska man göra om jobbångesten hänger kvar?

– Då bör man se över sin arbetssituation och hur man trivs på jobbet. Är ångesten långvarig är det ofta ett tecken på att man inte trivs och då kan man behöva någon typ av förändring. Kanske ställs det för höga krav på dig eller så är arbetsbördan för stor – då kan det vara läge att prata med en kollega eller chef, säger Susanne Ellbin.

ANNONS

LÄS MER:"Semesterexperter" gör vem som helst orolig under ledigheten

LÄS MER:Här är jobben med kort utbildning och hög lön

LÄS MER:Forskaren: Skärmtid inte farligare än Lego

ANNONS