Se upp för inbrottstjuvar på sportlovet. Arkivbild.
Se upp för inbrottstjuvar på sportlovet. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Så håller du tjuven borta på sportlovet

Sportlovet är här och för många innebär det en resa. Då är det läge att stöka till där hemma – för att hålla inbrottstjuven borta.
– Få det att se ut som att man inte är borta, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

ANNONS

Sportlovet pågår i år mellan vecka sju och tio (15 februari till 12 mars) i olika delar av landet. En potentiell högtid för inbrottstjuven, med mörka dagar och folktomma bostäder.

Stöldskyddsföreningens tips för att stoppa tjuven är att vara proaktiv. Ha grannsamverkan, skotta varandras uppfarter, ha en timer på lamporna så att de tänds när man är borta och se till att ha bra lås på alla ytterdörrar – inte bara huvudingången.

– Har man inte grannsamverkan kan man ändå tala om för sin närmaste granne att man inte är hemma och att om något är på gång så är det inte du, säger Lina Nilsson.

ANNONS

Inbrotten ökade

Larm är en bra idé, även om det inte är kopplat till en säkerhetsfirma, säger hon.

– Är man borta en hel vecka och det är kallt och snöigt så får man en notis om att något händer. Då kan man be en granne att täppa till inbrottsfönstret eller stänga dörren så att man inte får ytterligare vatten- och kylskador.

Antalet inbrott har ökat under coronapandemins 2020, jämfört med året innan, trots att vi har varit hemma i större utsträckning. Totalt ökade inbrotten med nästan 14 procent och den klart största ökningen var i vind- och källarförråd: 30 procent.

Lämna disk framme

Den som bor i lägenhet bör fundera på att skaffa en säkerhetsbrevlåda. Ett annat tips är att betrakta porten som sin egen ytterdörr.

– Så fort tjuven har kommit in där är han eller hon praktiskt taget inne hos dig. Fråga vem det är som kommer och vem de söker, säger Lina Nilsson.

I andra lägen goda vanor kan vara dåliga när det kommer till att resa i väg. Med andra ord: storstäda inte innan du reser.

– Tittar man som tjuv in genom fönstret och ser att det inte bara är mörkt utan skinande rent så är det en signal att det bara är att kliva rakt in. Man kan lämna disk framme eller låta leksaker och kläder ligga framme.

ANNONS

Patrik Dokk/TT

Fakta: Inbrott de fem senaste åren

Totalt (Bostad, fritidshus, källare och vind): 39 138

Villa/radhus: 8 364. Lägenhet: 6 305. Källare/vind: 20 157. Fritidshus: 4 312.

Totalt: 34 457

Villa/radhus: 8 668. Lägenhet: 5 991. Källare/vind: 15 515. Fritidshus: 4 283.

Totalt: 36 820

Villa/radhus: 9 933. Lägenhet: 7 098. Källare/vind: 14 880. Fritidshus: 4 909.

Totalt: 43 256

Villa/radhus: 13 765. Lägenhet: 8 786. Källare/vind: 14 808. Fritidshus: 6 276.

Totalt: 42 221

Villa/radhus: 13 879. Lägenhet: 8 077. Källare/vind: 14 418. Fritidshus: 5 847.

*Preliminära siffror.

Källa: Stöldskyddsföreningen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS