Blommor och ljus på Drottninggatan morgonen efter dådet.
Blommor och ljus på Drottninggatan morgonen efter dådet.

Så delas attentatet in i zoner

Brottsplatsen är ovanligt stor och antalet offer över 150 stycken. För att göra utredningen och rättegången kring dådet på Drottninggatan i Stockholm i fjol tydligare har färden delats in i zoner. Inför att rättegången återupptas på tisdagen – med förhör med de målsägande – reder TT ut hur zonerna ser ut och vad som hände i dem.

ANNONS
|

  1. Zon A:

Det är i detta område som Rakhmat Akilov stjäl lastbilen, som står parkerad vid Adolf Fredriks kyrkogata för en varuleverans. Han kör in på Holländargatan, och fortsätter runt några kvarter som för att vända fordonet, innan han åter kör in på Adolf Fredriks kyrkogata. Därifrån svänger han sedan vänster ner mot Drottninggatan.

I den här zonen finns två målsäganden, som båda befinner sig på Holländargatan. En man får kasta sig upp på en kyrkomur för att inte bli påkörd när lastbilen kommer körande emot honom. En kvinna kläms mellan husfasaden och en bil som rammas av lastbilen.

ANNONS
  1. Zon B:

Här, på Drottninggatan mellan de korsande gatorna Barnhusgatan och Olof Palmes gata, körs de två första dödsoffren på. Det är två kvinnor från Västsverige som tillsammans är på besök i Stockholm för att besöka Trädgårdsmässan.

Här finns ytterligare 15 målsägare, som ingår i åtalet. Dessa har vittnat om hur de här i sista stund lyckats hoppa åt sidan eller slita undan barn eller kompisar, och på så sätt undvikit påkörning. Flera vittnar om ljudet när lastbilen träffar kvinnorna. "Man kan inte ta miste på ljudet när en bil träffar en kropp", säger en person i förhören.

  1. Zon C:

Precis vid korsningen Olof Palmes gata/Drottninggatan blir en kvinna och hennes sonson skadade när lastbilen kör på dem. Ytterligare en kvinna gör sig illa när hon fälls till marken i samband med detta. Dessa tre finns nu med bland de skadade målsägare som åklagaren anser har utsatts för mordförsök.

I den här zonen börjar gatan delas in i två av bänkar och reklampelare i mitten, vilket gör att utrymmet att fly på om man är i lastbilens väg smalnar av betydligt.

Strax före korsningen Kungsgatan körs en 41-årig man på och dör. Vittnen har berättat hur han innan dess kastar undan sin son, som därmed klarar sig. Precis framför mannen och pojken befinner sig en kvinna från Belgien. Hon får syn på lastbilen och försöker rädda sig genom att springa ner mot Kungsgatan. Men lastbilen kör så fort att hon inte hinner fly undan, och hon blir det fjärde dödsoffret.

ANNONS

Ytterligare 27 målsägare befinner sig i den här zonen.

  1. Zon D:

Fyra kvinnor körs på och skadas på den här delen av gatan, en av dem livshotande. Hon har i förhör berättat hur hon hörde hur folk skrek, därefter kände hon att något slog till henne hårt. Sedan blev allt svart.

I den här zonen befinner sig många fler människor som är nära att träffas av lastbilen – 55 målsägare finns här enligt åtalet.

  1. Zon E:

Det här rör den sista biten på Drottninggatan, innan färden avslutas genom att Rakhmat Akilov kraschar in i varuhuset Åhléns. Här körs en elvaårig flicka på, och hon blir det femte och sista dödsoffret vid dådet. Tre kvinnor skadas och ytterligare 26 människor utsätts för mordförsök eller fara, enligt åtalet.

  1. Zon F:

Den här zonen är den del av varuhuset som ligger närmast där lastbilen kraschade. Bilder visar hur fronten på lastbilen och första delen av släpet befinner sig inne i butiken. I förhör berättar några av de femton målsägande som befann sig där inne att det plötsligt brakar till, vägg och hyllor börjar rasa och saker kastas omkring.

TT

ANNONS