Arbetsmarknadsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill skärpa språkkraven på nyanlända med socialbidrag. Arkivbild.
Arbetsmarknadsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill skärpa språkkraven på nyanlända med socialbidrag. Arkivbild.

S tuffar till språkkraven

Lär dig svenska, annars ryker socialbidraget! Även Socialdemokraterna skärper nu språkkraven på de nyanlända ytterligare.

ANNONS
|

Sedan tidigare har regeringen infört utbildningsplikt i till exempel svenska språket för nyanlända svenskar. Om man nekar blir man av med den statliga ersättningen, det tvååriga etableringsstödet.

Nu går Socialdemokraterna till val på att även det kommunala försörjningsstödet (det som tidigare hette socialbidrag) dras in om de bidragstagande inte lär sig svenska för att klara sig på arbetsmarknaden. Det stödet träder ofta in efter att det statliga etableringsstödet tar slut.

Skärper kraven

- Vi har skärpt kravet vad gäller det statliga stödet, nu vill vi också att man skärper det som kommunerna har ansvar för, försörjningsstödet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

ANNONS

- Jag vill säkerställa att också de personer som går på försörjningsstöd ska ta samma ansvar för att göra sig anställningsbara, fortsätter hon.

Sedan tidigare har Moderaterna lagt fram ett liknande förslag , även om M i vissa fall valt att gå ännu längre och villkora permanent uppehållstillstånd med svenskkunskaper.

På senare tid har Socialdemokraterna lagt flera förslag som kan ses som att partiet försöker locka invandringskritiska väljare i valrörelsen.

Håller inte med

- Det håller jag inte med om. Jag vill få människor i arbete, genom att ge människor möjlighet men också att man som individ har ett ansvar och språket är viktigt, säger Ylva Johansson.

Det handlar enligt henne om en balans mellan rättigheter och skyldigheter.

- Om man inte talar tillräcklig bra svenska så ska man också ha skyldighet att delta i SFI (svenska för invandrare) för att man ska kunna få ett jobb och tjäna pengar och betala skatt, säger Johansson.

ANNONS
TT

Fakta: Staten och kommunerna

S vill skärpa kraven för personer som har kommunalt försörjningsstöd att delta i insatser som ökar jobbchanserna, där språket är den kanske viktigaste delen.

Sedan tidigare kan staten dra in bidraget om man inte tar aktiv del i de insatser, exempelvis språkutbildning, som ska öka chanserna att få ett jobb, och det gäller alla arbetssökande.

Källa: Socialdemokraterna

ANNONS