S-ministrarna Peter Hultqvist och Anders Ygeman anklagade SD för att vara en säkerhetsrisk. ”Diktaturfasoner”, svarade Jimmie Åkesson.
S-ministrarna Peter Hultqvist och Anders Ygeman anklagade SD för att vara en säkerhetsrisk. ”Diktaturfasoner”, svarade Jimmie Åkesson. Bild: Marko Säväälä/Christine Olsson/TT

S: ”SD är en säkerhetsrisk”

Sverigedemokraterna utgör ett säkerhets- och utrikespolitiskt hot. Den synpunkten framförde Socialdemokraterna på en uppmärksammad pressträff. ”Diktaturfasoner”, menar Jimmie Åkesson som slog tillbaka direkt.

ANNONS

Under fredagsmorgonen höll Socialdemokraterna en pressträff med det uttalade syftet att varna för "det säkerhets- och utrikespolitiska hotet som Sverigedemokraterna utgör".

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) borde SD bland annat redogöra för vilka kontakter partiet har haft med Ryssland – både före och efter invasionen av Ukraina.

– En vecka efter kriget kunde Jimmie Åkesson inte välja mellan Biden och Putin. Den fråga man nu ställer sig är om SD ska få minister- eller insynsposter på utrikes- eller försvarsdepartementet och vad det kan ha för påverkan på rikets säkerhet, säger han.

Enligt Hultqvist har SD visat upp "opålitlighet" i utrikespolitiken och han nämnde att SD ska ha röstat för ryska intressen i EU-parlamentet. Han fick medhåll av integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) som fortsatte:

ANNONS

– Det råder ingen tvekan om att Sverigedemokraternas kopplingar till Ryssland kan utgöra en säkerhetsrisk för Sverige.

Åkesson: ”Diktaturfasoner”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson reagerade snabbt på Twitter där han kallade S-ministrarnas uttalanden för "Diktaturfasoner inför öppen ridå".

Enligt Åkesson är det istället Socialdemokraterna som gjort Sverige "mer sårbart än någonsin" och som "formligen plågar befolkningen med skatter och hutlösa el- och bränslepriser".

Även SD:s vice partiledare Henrik Vinge uttalade sig senare i frågan:

– Det är något som saknar motstycke och är ett nytt lågvattenmärke i den politiska debatten. Jag tycker att det är häpnadsväckande och desperat av regeringen att skyla över alla de problem som de själva drabbats av – inte minst att det är fullt av islamister i ungdomsförbundet och så vidare, som försöker få inflytande.

Professor ”Känner sig väldigt stressade”

Statsvetarprofessor Jonas Hinnfors ser två skäl som kan ligga bakom Socialdemokraternas uttalanden.

– Det första är väl att de genuint känner sig oroade, och att de tycker så här. Men då kan man undra varför de inte har tagit upp det tidigare. Det mesta är ändå väldigt kända saker, säger han och fortsätter:

– Det andra är väl att de förmodligen känner sig väldigt stressade över opinionssituationen som är väldigt osäker. Det verkar ju inte som att Anderssonpartierna lyfter till någon säker majoritetssituation. Så man kan tänka sig att det finns valtaktiska skäl här.

ANNONS
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Bild: Måns Langhjelm

Om det ligger något i vad S hävdar om SD som en säkerhetsrisk är dock svårt att avgöra, menar han.

– Det ligger lite i betraktarens öga. SD har till exempel hyllat Ungern som de uppfattar som ett föredöme, då måste de nog litegrann ta ansvar för vad Ungern gör och vart de är på väg. Men samtidigt är det inte säkert att SD kommer gå i samma riktning om de får påverka.

Att S ska ha gått över gränsen med sin pressträff, vilket Åkesson hävdar, tycker han däremot inte.

– Att man anklagar varandra för olika saker får nog partierna leva med, säger Jonas Hinnfors.

LÄS MER:Här är det senaste om valet 2022

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS