S och C sågar regeringens klimatpolitik

Socialdemokraterna och Centerpartiet kräver att regeringen redovisar en tydlig plan för hur de svenska klimatmålen ska nås – annars hotas välfärden, jobben och i det långa loppet hela planetens överlevnad, är budskapet.
– Sverige tappar styrfart och det beror på Sverigedemokraternas och regeringens politik, säger partiledaren Magdalena Andersson (S).

ANNONS
|

I förra veckan konstaterade Klimatpolitiska rådet att regeringens klimatpolitik, för första gången på två decennier, kommer att öka utsläppen.

– Det är både allvarligt och anmärkningsvärt att den svenska regeringens ändrade politik riskerar att leda till ökande utsläpp, sade rådets ordförande Cecilia Hermansson.

"Backar in i framtiden”

Det har fått Socialdemokraterna och Centerpartiet att reagera. Vid en gemensam pressträff på måndagsmorgonen kritiserade Magdalena Andersson (S) och Centerpartiets ledare Muharrem Demirok den klimatpolitik som M, KD, L-regeringen för i samarbete med SD. De krävde att regeringen redovisar vilka åtgärder som ska leda till att Sverige ska nå klimatmålen till 2030 och 2045.

ANNONS

– Sverige har blivit ett rikt land genom att vi har valt att ligga långt fram i teknikskiften, det är så vi har skapat jobb och välstånd i det här landet. Jag tycker att vi ska göra det också i det här teknikskiftet, säger Andersson.

Enligt Demirok sker nu det rakt motsatta. Han menar att den nuvarande regeringen för en politik som på ett halvt år gått från något att vara stolt över till att backa in i framtiden.

Busch och Porumokthtari får förklara sig

De båda partierna lägger nu fram ett gemensamt initiativ i riksdagens utskott, där de kräver att regeringen ska redovisa sätt för att få ned utsläppen och vilka åtgärder de har i sin klimatpolitiska handlingsplan.

– Centerpartiet och Socialdemokraterna kommer också att kalla regeringen till berörda utskott, säger Muharrem Demirok.

Det innebär att både klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) kommer att få förklara sig inför ledamöterna i utskotten.

Enligt S och C finns inte något mandat från väljarna för att avvika från uppsatta klimatmål, eftersom alla regeringspartier stod bakom målen när de gick till val i höstas.

Både Magdalena Andersson och Muharrem Demirok ser stora risker med den nuvarande regeringens klimatpolitik.

– På kort sikt handlar det om jobb och välfärd i Sverige, på längre sikt handlar det om planetens existens och vilken värld vi lämnar efter oss till våra barn och barnbarn, säger Andersson.

ANNONS

Och Demirok tillägger:

– Det allra farligaste med regeringens politik är att vi nu riskerar våra klimatmål, stora investeringar och tio tusentals jobb.

MP fanns inte med

Att Socialdemokraterna och Centerpartiet nu gör ett gemensamt utspel i frågan kom enligt de två partiledarna till eftersom båda partierna lagt snarlika förslag i riksdagen och tänkt i likartade banor. På vems initiativ det kom till vill partiledarna inte svara på, utan i stället framhåller de att det skett genom samtal i utskotten och mellan tjänstemän.

Att Miljöpartiet, som Socialdemokraterna samarbetat nära med sedan valet 2014, inte fanns med på pressträffen ska inte tolkas som att S nu tar avstånd från den klimatpolitik som partiet fört med MP, enligt Magdalena Andersson.

– Nej verkligen inte. Det var att vi och Centerpartiet hade tänkt den här tanken tillsammans, säger hon.

Samtidigt poängterar Andersson att det för S är viktigt att föra en politik där klimatomställningen fungerar för människor över hela landet.

Utspelet möttes med en syrlig tweet av Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

S och C hoppas få majoritet för sina initiativ genom stöd av de partier som i riksdagen ställt sig bakom de svenska klimatmålen, det vill säga alla utom Sverigedemokraterna.

LÄS MER:Regeringens politik kommer att öka utsläppen

LÄS MER:Ministern: SD-utspel avviker från Tidöavtalet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS