Manifestet som nu har presenterats innehåller nya reformer för 41 miljarder kronor för nästa mandatperiod. Nästan alla av de vallöftena var kända sedan tidigare. Den stora nyheten är förslaget på en "familjevecka".
- I dag är det alldeles för många föräldrar som känner att tiden inte räcker till. De har inte råd att la ledigt när barnen har lov eller studiedag, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Han påpekar att många yrkesgrupper inte har möjligt att ta med sig barnen till jobbet, som metallarbetare och undersköterskor.
900000 familjer
Förslaget innebär att föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var per år som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Ersättningen ska motsvara föräldrapenningen i föräldraförsäkringen.
Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år. Alla får fem dagar oavsett hur många barn de har.
Förslaget beräknas kosta staten 5,4 miljarder kronor och bedöms omfatta 900000 familjer.
Löfven vill inte prata om förslaget som en "game changer", en stor reform som kan få valopinionen att tippa över till S.
- Är det något, så är det en "life changer". Vi vill underlätta för barn och föräldrar att få mer tid för varandra, säger han.
Förslaget får kritik från Svenskt Näringsliv och Företagarna. De anser att en extra föräldraledighetsvecka är ett extremt illa igenomtänkt när svenska företag skriker efter arbetskraft.
- Det är ju ett sympatiskt förslag, men väldigt kostsamt, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson
Hon tycker att det är viktigare att prioritera problem med otrygghet, långa vårdköer och ungdomspsykiatrin.
Miljarder till välfärd
Andra viktiga förslag i Socialdemokraternas valmanifest handlar om mer resurser till vård, skola och omsorg. Enligt finansminister Magdalena Andersson vill S öka resurserna till välfärden med 35 miljarder kronor jämfört med i dag.
Där ingår 20 miljarder i ökade statsbidrag till kommunerna, 7,3 miljarder i skolsatsningar, 5,5 miljarder i olika riktade vårdsatsningar och 2,3 miljarder till kommuner med utsatta områden.
En stor del av de satsningarna är redan inplanerade för 2019 och 2020 i statsbudgeten som riksdagen beslutat om.
Utöver sådana inplanerade och beslutade satsningar finns, enligt finansministern, ett utrymme att öka statens utgifter med 98 miljarder kronor till 2022.
Höjda pensioner
Av det så kallade reformutrymmet vill S använda 41 miljarder kronor till nya reformer, i valmanifestet. Det är ungefär samma summa som i valet 2014.
Bland de dessa nya reformer finns förutom "familjeveckan" till exempel sex miljarder till höjda pensioner och en ökad försvarsbudget med minst sju miljarder.
Valmanifestet innehåller inga skattesänkningar, förutom för pensionärerna. I statsbudgeten finns redan inplanerat att skillnaden mellan skatt på lön och pension ska bort till 2020.
TT
Fakta: Små och stora löften i S-manifest
Anställ 14000 fler i vården
Tre miljarder kronor till kortare vårdköer
Mer personal och längre öppentider på vårdcentralerna
Satsa på fler lärare och lärarassistenter
Inför mobilförbud i klassrum
Stopp för nya vinstdrivande skolor tills vinstbegränsning är införd
Införa en extra veckas ledighet för föräldrar
Öka antalet polisanställda med 10000 till 2024
Slopa straffrabatten för unga brottslingar 18–21 år
Höj minimistraff för våldtäkt
Utöka polisens kamerabevakning
Ytterligare 500 miljoner kronor per år till vägunderhåll
Höj pensionen för dem som haft en låg lön
Ta bort skillnaden i skatt mellan pension och lön till 2020
Öka de lokala klimatinvesteringarna
Avskaffa allmän visstidsanställning
Begränsa arbetsinvandring efter Sveriges behov
Behåll den tillfälliga stramare asyllagen tills EU har en ny asylpolitik
Källa: Socialdemokraterna