Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S). Arkivbild.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S). Arkivbild. Bild: Lars Schröder/TT

S kritiska mot evakueringen: "Yrvaket"

Socialdemokraterna riktar hård kritik mot regeringen för hur de hanterat evakueringen av svenskar från Israel och palestinska områden.
"Yrvaket" och "rörigt", enligt partisekreteraren Tobias Baudin.

ANNONS
|

Ännu har ingen kunnat flygas hem med flyg bokade av svenska UD.

– Jag tycker det är ett yrvaket agerande från regeringen och det är mycket oroande. Vi har många svenskar som befinner sig i området som inte vill någonting annat än att komma hem, säger Tobias Baudin (S).

Folk på plats i konfliktzonen vittnar om svårigheter att ta sig ut ur landet sedan flera flygbolag ställt in reguljärflyg. Det finns också en osäkerhet i att lämna med bil.

Regeringen meddelade först att det inte var aktuellt med evakueringsflyg men ändrade sig sedan.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har sagt att ett flyg ska gå i kväll men vilken tid och hur många passagerare som får plats ombord är oklart. UD har ännu inget besked.

ANNONS

– Jag tycker att det har varit en rörig process och för varje dag som går verkar det nästan bli svårare för svenskar att komma hem, säger Baudin.

Under natten ställde norska UD in ett extra Norwegian-flyg som skulle hämtat nordiska medborgare från Israel. Anledningen var problem med försäkringar.

Svenska ambassaden har hänvisat till ett fartyg som ska avgå från den israeliska staden Haifa klockan 15 lokal tid med destination Larnaca på Cypern. Där kommer svenskar att finnas ombord, uppger rederiet för TT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS