S går framåt och SD backar

Om det vore val idag skulle regeringen förlora makten, visar SCB:s stora partisympatiundersökning. Med ett stöd på nästan 35 procent ökar Socialdemokraterna kraftigt, medan Sverigedemokraterna backar.
– Det har redan varit ett antal fnurror på tråden för regeringspartierna och SD, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Efter valet har en svekdebatt blossat upp kring högerpartiernas vallöften om sänkta drivmedelspriser och elprisstöd. Nu tappar regeringsunderlaget stöd, visar SCB:s första stora mätning sedan valet.

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna får bara 46,1 procent tillsammans, medan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet får 52 procent.

Samma mönster syntes i GP/Sifos mätning från november.

Jonas Hinnfors, professor i Statsvetenskap Göteborgs Universitet.
Jonas Hinnfors, professor i Statsvetenskap Göteborgs Universitet. Bild: Anders Ylander

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att regeringspartier generellt börjar sjunka i opinionen efter valet.

– Den utförskurvan har den här regeringen börjat få känna på.

En mätning som Kantar Sifo gjort för GP visar också att många väljare är missnöjda med Ulf Kristerssons regering, medan bara var tredje väljare är nöjda eller mycket nöjda.

ANNONS

Sverigedemokraterna tappar

Mest stryk på högersidan tar Sverigedemokraterna. Partiet backar från 20,5 procent i valet till 18,2 procent.

Jonas Hinnfors säger att verkligheten tycks ha kommit ikapp väljarna. Att det visade sig vara svårt att snabbt genomföra det man lovat.

– Det är klart att det det är en varningssignal för SD, men framförallt kanske man ska oroa sig över om samarbetet mellan de tre regeringspartierna och SD kommer att slira. Det har redan varit en del fnurror på tråden, säger han.

Partiet tappar främst till Moderaterna, men även till Kristdemokraterna.

Det betyder att SD inte längre är större än M. M får 18,9 procent, vilket är i nivå med valresultatet. Kristdemokraterna får 4,9 procent, vilket inte är någon statistiskt säkerställd förändring sedan valet.

Socialdemokraterna ökar med 4,3 procentenheter sedan valet och landar på 34,6. Partiet vinner över sympatier från nästan alla partier, men främst från C, M och MP.

– Det jobbiga för Socialdemokraterna, som kan vara väldigt glada, är att det inte är valresultatet, säger Jonas Hinnfors.

Han påpekar att partiet i opposition inte behöver leverera på sina vallöften.

– Om de andra partierna har problem med att de storvulet lovade saker precis inför valet, och landade i något annat som alla borde sett komma, så slipper Socialdemokraterna det.

ANNONS

Klarar spärren

Både Liberalerna och Miljöpartiet klarar fyraprocentsspärren, även om de nu är nära gränsen, med 4,1 respektive 4,4 procent. För MP är det en statistiskt säkerställd minskning sedan valet.

Liberalerna tappar till Socialdemokraterna.

– Jag tror ändå att Liberalerna är ganska nöjda att är över spärren, även om det finns andra mätningar där de inte är det, säger Jonas Hinnfors.

Som i GP/Sifos mätning från november där partiet fick 3,6 procent.

Jonas Hinnfors säger att partiet behöver ha en plan framåt för vilket parti de vill vara, och hur långt partiet vill gå SD till mötes i olika sakfrågor.

– Annars är risken att Liberalerna dör sotdöden, att det inte finns någon riktig poäng med partiet.

Även Centerpartiet tappar och får nu 5,4 procent, jämfört med 6,7 procent i höstens val. Partiet är just nu mitt i en process där efterträdaren till partiledaren Annie Lööf ska utses.

Vänsterpartiet ökar sedan valet, från 6,7 procent till 7,6 procent.

Män och kvinnor

Skillnaderna mellan mäns och kvinnors sympatier i undersökningen är stora. Generellt är partierna till höger mer populära bland män, medan partierna till vänster går hem hos kvinnor.

40,2 procent av kvinnorna sympatiserar med Socialdemokraterna, medan bara 29 procent av männen gör det.

ANNONS

Vad gäller Sverigedemokraterna är situationen den omvända. Bara 13,4 procent av kvinnorna sympatiserar med partiet, jämfört med 23 procent av männen.

Mätningen

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?

Statistiskt säkerställda förändringar sedan valet märks med *.

C*: 5,4 % +/- 0,5, valet: 6,7 %

L: 4,1 %, +/- 0,5, valet: 4,6 %

M: 18,9 %, +/- 0,9, valet: 19,1 %

KD: 4,9 %, +/- 0,5, valet: 5,3 %

S*: 34,6% +/- 1,2, valet: 30,3 %

V*: 7,6%, +/- 0,8, valet: 6,7%

MP*: 4,4%, +/- 0,5, valet: 5,1 %

SD*: 18,2%, +/- 0,8, valet: 20,5%

Övriga: 1,9%, +/- 0,4, valet: 1,5

Metoden:

4 070 personer över 18 år har svarat på SCB:s partisympatiundersökning. Mätningen är gjord med riksomfattande slumpmässigt urval.

Data samlades in under perioden 27 oktober till 24 november.

Källa: SCB

LÄS MER:Sverigedemokraterna tappar stöd – Moderaterna större

LÄS MER:Många väljare missnöjda med Kristerssons regering

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS