”Vi ska vara tydliga med att det finns problem med religiös påverkan i skolan”, säger skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S).
”Vi ska vara tydliga med att det finns problem med religiös påverkan i skolan”, säger skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S). Bild: Jonas Lindstedt

S går vidare med planen – inga nya religiösa friskolor

Socialdemokraterna går vidare med ett förslag om att stoppa nya religiösa friskolor och förbjuda de som finns att utöka verksamheten.
– Religiös påverkan hör inte hemma i skolan, säger skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S). Men det blir inget förslag om totalförbud innan valet.

ANNONS
|

Från januari 2024 stoppas nya konfessionella friskolor från att starta, om regeringen får som den vill.

Remissen som nu skickas ut innebär också att de befintliga religiösa skolorna inte ska få utöka verksamheten, utöver det tillstånd de redan har.

– Vi har ju sett flera fall under de senaste åren där extremistiska organisationer har försökt komma nära elever genom att driva och leda skola. Det här har Säpo påpekat vid flera tillfällen och även Skolinspektionen har varit väldigt kritisk till att det finns religiös påverkan i skolan, säger Lina Axelsson Kihlblom till GP.

Det handlar bland annat om odemokratiska tendenser, synen på pojkar och flickor och brist på sex- och samlevnadsundervisning.

ANNONS

Varför räcker det inte med att bara ha kontroll över skolor och skärpa reglerna?

– Vi måste ta tillbaka den demokratiska kontrollen, så att kunskap och bildning blir fokus. Vi kan inte ta skattepengar och ge till skolor som använder det för sin religiösa predikan.

Ökad kontroll på skolorna

I mars lade regeringen fram ett förslag om att skärpa kraven på religiösa skolorna när de startas.

– Men det räcker inte riktigt för vi ser att det finns flera fall då religiös påverkan smyger sig in. Därför är det viktigt att vi minskar spridningen av religiösa skolor, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Det var i januariavtalet som S, MP, C och L kom överens om att stoppa nya skolor.

Regeringens utredare har tidigare sett juridiska hinder för att stoppa nya religiösa friskolor. Det kan strida mot EU-lagstiftning eller vara diskriminerande. Det kan även begränsa den grundlagsstadgade näringsfriheten om skolor inte får utöka.

Hur ser du på risken att det här inte går att genomföra?

– Vi har gjort om lite i den juridiska aspekten, och det är därför vi tar den nu på ytterligare en remissrunda, för att verkligen höra hur det här faller ut, utifrån olika juridiska aspekter. Därför är det viktigt att vi nu lyssnar in vad vi får för feedback, innan regeringen sedan beslutar om vi går vidare med det här.

ANNONS

Vill se totalförbud

Egentligen vill Socialdemokraterna gå längre och helt förbjuda religiösa friskolor.

– Vi socialdemokrater vill inte se religiösa friskolor i Sverige. Men det finns inte riktigt underlag i riksdagen för det, säger Lina Axelsson Kihlblom.

S har dock inga planer på att lägga fram ett sådant förslag innan valet.

– Vi börjar med remissen om etableringsstopp och ser hur vi går vidare därifrån.

LÄS MER:Regeringen skärper krav på religiösa friskolor

LÄS MER:Kritik om tama åtgärder mot religiösa friskolor

LÄS MER:Kaotiskt år för eleverna på omstridda Römosseskolan

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS