Självkritisk. Roger Berzell, partikassör i Socialdemokraternas arbetarparti är ledsen över det som hänt.
Självkritisk. Roger Berzell, partikassör i Socialdemokraternas arbetarparti är ledsen över det som hänt.

(S) ensamma om att driva spel av partierna

Som enda politiska parti bedriver socialdemokraterna spel i stor skala. Intäkterna är viktiga för partiet och ännu viktigare för ungdomsförbundet SSU.

ANNONS
|

Roger Berzell är partikassör i Socialdemokraternas arbetarparti (SAP) och ledamot i styrelserna för A-lotterierna och Kombispel.

Han uppger att det finns en överenskommelse mellan ägarna att partiet får 54 procent och SSU 46 procent av överskottet från kassakon Kombilotteriet. Det motsvarade i fjol 34 respektive 27 miljoner kronor. Dessutom tillkommer ett antal miljoner kronor från andra, mindre lotterier.

För SAP motsvarar detta 15 procent av de centrala intäkterna, närmare sex gånger mer än vad medlemsavgifterna inbringar. För SSU är spelpengarna en avsevärt större del av intäkterna; hur stor kan Berzell inte säga.

- Lotterier är viktiga för folkrörelserna. Vi är inte unika, de är en viktig del i att hålla allt folkrörelsearbete igång.

ANNONS

Men ni är unika bland partierna?

- Andra partier har försökt med lotterier men vi är de enda som är kvar, säger Roger Berzell. Det har genom åren varit ett naturligt sätt för oss att finansiera verksamheten.

Första överträdelsen

Han påpekar att det stora S-lotteriet, Kombilotteriet, funnits sedan 1981 och aldrig tidigare överträtt reglerna som nu.

- Jag är ledsen över att det skett men har inte fått någon förklaring till hur det kunnat ske. Nu vill vi ha en diskussion med lotteriinspektionen för att säkerställa att det inte upprepas.

Berzell hoppas att överträdelsen inte får någon betydelse för framtida tillstånd.

- Vi måste föregå som ett gott exempel för andra. Och då måste vi sköta detta på rätt sätt.

Viktig inkomst för partiet

Berit Högman är vice gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen och ledamot i spelkoncernens moderföretag A-lotterierna, ekonomisk förening.

- Alla externa inkomster man kan ha som parti är jätteviktiga så att man inte blir helt beroende av partistödet. Det är viktigt att ha en egen ekonomisk drivkraft, säger Berit Högman, som även sitter i styrelsen för Kombispel i Sverige AB.

- Jag är uppfödd med att sälja lotter. Det var en av de första uppgifterna man fick som ung SSU:are, säger hon.

ANNONS

Om den konstaterade överträdelsen av det egna lotteritillståndet säger Berit Högman:

- Det är ett fel som begåtts. Det får inte upprepas. Det är klockrent.

Hur ser du på att partiet driver spel, med tanke på diskussionen om spelberoende?

- Det är något man får vara uppmärksam på. Men jag tror inte risken är så stor med våra "långsamma" spel. Den stora faran tror jag ligger i den illegala spelverksamheten, säger Högman.

ANNONS