De socialdemokratiska partierna har undertecknat en gemensam deklaration mot att samarbeta med extremhögern. Arkivbild
De socialdemokratiska partierna har undertecknat en gemensam deklaration mot att samarbeta med extremhögern. Arkivbild Bild: Pontus Lundahl/TT

S-draget inför EU-valet: Avtal mot extremhögern

En deklaration om att aldrig samarbeta med extremhögern har undertecknats av socialdemokratiska ledare inför det stundande Europaparlamentsvalet.
– Det är en tydlig moralisk ståndpunkt från socialdemokratin i Europa, säger Magdalena Andersson (S).

ANNONS

På plats i Berlin för att signera den gemensamma deklarationen var den svenska S-ledaren Magdalena Andersson.

– Vi samarbetar inte med partier som bygger sin ideologi på att göra skillnad på människor och människor eftersom det i grunden är en odemokratisk tanke, säger Andersson till TT.

Hon framhåller att man inte vill se några samarbeten liknande det svenska Tidöavtalet i Europaparlamentet.

– Det finns två högerextrema partigrupper i Europaparlamentet och Sverigedemokraterna tillhör en av dem. Den socialdemokratiska partigruppen kommer inte att samarbeta med någon av dem, säger hon.

Det handlar dock inte om någon rädsla för att socialdemokratiska partier i Europa skulle närma sig ytterhögern, enligt Andersson, deklarationen kan snarare ses som en symbolhandling.

ANNONS

– Vi gör inte det här för att fånga upp socialdemokratiska partier. Det är vår socialdemokratiska rörelse som gör det här och vi vill gärna att både de liberala och högerpartierna i Europa gör detsamma, säger hon.

ANNONS