Saudiarabiens biträdande försvarsminister prins Khaled Bin Sultan vid ett besök hos försvarsminister Leni Björklund.
Saudiarabiens biträdande försvarsminister prins Khaled Bin Sultan vid ett besök hos försvarsminister Leni Björklund.

S brottas med Saudiaffären

ANNONS
|

Saudiaffären har inte bara skapat problem för regeringen. Även Socialdemokraterna verkar brottas med hur de nu ska hantera de känsliga frågorna kring den svenska vapenindustrin.

Hittills är beskeden motstridiga. Socialdemokraterna har sedan våren 2009 varit mycket mer kritiska mot svensk vapenexport än tidigare. Men nu kan pendeln vara på väg att svänga tillbaka igen.

I går lät partiets talesperson i utrikesfrågor, Urban Ahlin, förstå att det inte alls är säkert att en socialdemokratisk regering stoppar det kontroversiella militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Det kan förlängas även efter 2015.

- Det får konsekvenser om man bryter sådana här avtal, sa Urban Ahlin i radio-Ekots lördagsintervju.

ANNONS

Framför allt tror han att Sverige får svårt att vara en trovärdig leverantör av försvarsmateriel till andra länder om vi avstår från att förnya det här avtalet.

Därmed låter han ungefär som moderatledaren Fredrik Reinfeldt, även om statsministern talat mer om att värna jobben och om att andra svenska företag i Saudiarabien kan råka illa ut om vi retar upp saudierna.

Urban Ahlin var också mycket försiktig i sin kritik av hur Sten Tolgfors och handelsminister Ewa Björling hanterat Saudiaffären och vapenexporten. Där skilde sig Ahlins budskap påtagligt från hur Socialdemokraternas ordförande och gruppledare tidigare uttryckt sig. Stefan Löfven tog avstånd från samarbetsavtalet i TV samma kväll som det avslöjats att det kunde betyda stöd till en vapenfabrik och Mikael Damberg har låtit som att avtalet inte bör förnyas när det löper ut om tre år.

Det här väcker flera frågor:

• Vilka regler vill S ha för vapenexporten? Partiet har sagt sig vilja försvåra export till icke-demokratier. Men om Saudiarabien inte faller inom den kategorin blir begreppet lite oklart.

• Hur reagerar de tänkbara samarbetspartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet på en sådan omsvängning? Och kan de ingå i en regering som förnyar samarbetsavtalet?

• Vilken ställning har gruppledare Mikael Damberg? Han var nyligen öppen för att KU skulle snabbehandla anmälan mot Sten Tolgfors, men tycktes bli överkörd av S ledare i KU, Sven-Erik Österberg.

ANNONS

Socialdemokraterna står nu inför ett vägval som får stor betydelse för hela den svenska politiken. Ska partiet återgå till den gamla traditionen från Göran Perssons dagar, då partiet inte ville samarbeta med Miljöpartiet och Vänsterpartiet om utrikes- och säkerhetspolitik? Eller återupplivas Sahlin-doktrinen om en gemensam rödgrön linje också i sådana frågor?

Det var historiskt när Mona Sahlin släppte in MP och V även på de områdena. I synnerhet som det framför allt ledde till att S som närmade sig de två andra partierna och inte tvärtom. Den gemensamma rödgröna politiken blev generösare flyktingpolitik, striktare vapenexportregler, hårdare ton mot USA och snabbare återtåg från Afghanistan än vad socialdemokraterna tidigare tyckt.

Nu riskerar Stefan Löfven kritik oavsett om han följer Persson eller Sahlin i fotspåren. Om han håller avståndet till MP och V kan det bli svårare att bilda ett regeringsalternativ 2014.

Ändå tyder det mesta just nu på att Socialdemokraterna allt mer återknyter till arvet efter Persson. Bland annat kan det betyda att den gamla axeln mellan moderater och socialdemokrater återuppstår i frågor om vapenexport, utrikesfrågor och flyktingpolitik.

I så fall väntar ingen större förändring av vapenexporten, trots avslöjandena om Saudiaffären. Och Folkpartiet och Kristdemokraterna får plötsligt en ännu svagare ställning i alliansen.

ANNONS

VECKANS RYKTE

Regeringsombildning?

Var Sten Tolgfors avgång bara början på en större ommöblering bland ministrarna?

Tänkbara argument för:

• Många har suttit sedan 2006.

• Regeringen anklagas för idétorka.

• Det kan dämpa missnöjet hos vissa allianspartier.

TYSTAST I KLASSEN

Svenska Dagbladet har kollat vilka ministrar som lagt flest lagförslag sedan 2010. I topp ligger finansminister Anders Borg (M) med 31 och justitieminister Beatrice Ask (M) med 21. Vilket kanske inte är så förvånande.

Fem har inte lämnat någon proposition: migrationsminister Tobias Billström (M), handelsminister Ewa Björling (M), biståndsminister Gunilla Carlsson (M), It- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) och kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M). Delvis speglar det förstås vilken typ av arbetsuppgifter de har.

STEFAN LÖFVEN TILL MALMÖ

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven ska i morgon träffa det Judiska centralrådet i Malmö. Församlingen där har varit mycket kritisk mot S-kommunalrådet Ilmar Reepalu. Nyligen skrev ordförandena för de judiska församlingarna i Göteborg, Malmö och Stockholm ett brev till Löfven där de klagade över Reepalus "märkliga och ibland hemska uttalanden" som de tycker anknyter till gamla konspirationsteorier mot judar.

ANNONS