Ett sätt att koppla av på semestern kan vara att göra det du normalt inte gör. Har du en aktiv vardag kan det vara en idé att vila mycket under ledigheten. Arkivbild.
Ett sätt att koppla av på semestern kan vara att göra det du normalt inte gör. Har du en aktiv vardag kan det vara en idé att vila mycket under ledigheten. Arkivbild.

Så vilar du smart under semestern

När vi blir lediga vill vi gärna ta igen det där vi inte hann med när vardagen rusade förbi. Spontana upptåg och "ta dagen som den kommer" glöms lätt bort under den begränsade vilan.

ANNONS
|

Här är fem saker att tänka på för att semestern ska bli just semester:

1. Bryt av vardagen

Omväxling förnöjer, brukar det heta. Ett sätt att tillbringa sin ledighet kan vara att göra det du normalt inte gör.

- Om du har ett väldigt aktivt liv är det perfekt att ta det lugnt och vila under semestern. Har du däremot ett lugnt liv eller ett tråkigt jobb så kanske du vill ha mer stimulering. Man får fundera: vad är semester för mig? Oftast är det något som är annorlunda ens vardag, säger psykologen Kerstin Jeding på Stressmottagningen i Stockholm.

ANNONS

2. Sätt gränser

I dagens samhälle behöver du inte alltid vara på jobbet för att jobba. Den tekniska utvecklingen har gjort att vi kan hålla koll på vårt arbete dygnet runt. Det har sina fördelar – men också sina nackdelar.

- En bra sak kan vara att tydligt komma överens med sin chef eller sina arbetskamrater om hur man kan nås respektive inte kan nås. Om man har en sådan position att man måste kolla mejlen någon gång ibland eller att ens medarbetare kan behöva få tag på en – ordna det på ett ordnat sätt. Bestäm tider då du är tillgänglig så att du avgränsar det hela. Annars är risken att det inte blir den semester det borde och att det ringer folk hela tiden, säger Hugo Westerlund, professor och föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

3. Carpe diem

För många människor är vardagen intensiv. Semestern blir därför lätt en möjlighet att komma i kapp med det som släpat efter. "Måste-listan" växer sig snabbt lång.

- Planerar man att göra tusen saker – läsa massor av böcker, koppla av, måla om huset, umgås med släkten, ha jättetrevligt och resa – så kommer semestern bli stressig. Man bygger lätt upp höga förväntningar och haussar upp semestern för mycket. En del av vilan är att göra ingenting och att faktiskt ta dagen som den kommer, säger Westerlund.

ANNONS

4. Semestervinet

Drick alkohol med måtta. Det är ett av de viktigare råden, enligt Hugo Westerlund.

- Man har en föreställning om att ledighet och avkoppling är lika med alkohol. För det första kan alkohol leda till bråk och tråkigheter, men alkohol är också en sömnstörare. Man kanske möjligen somnar lite lättare ibland, men det blir dålig kvalité på sömnen och då förtar det mycket av vilan. Sömnen är en viktig del av semestern och återhämtningen.

5. Ständigt uppkopplad

Vi spenderar allt mer tid framför diverse skärmar; mobilen, datorn, surfplattan. 2015 ägnade vi i snitt 21 timmar i veckan åt internet, enligt undersökningen "Svenskarna och internet" av Internetstiftelsen i Sverige.

- Man ska inte vara slav under elektronik. Ibland behöver man koppla av och inte vara uppkopplad. Speciellt unga människor är väldigt uppkopplade hela tiden. Det blir en rädsla att man missar något och då riskerar blir det en stressfaktor i stället för att vara något trevligt. Facebook och liknande ska man använda för att de är trevliga.

ANNONS

ANNONS