I Naturskyddsföreningens nya rapport redovisas skillnaden mellan nya och begagnade möbler ur klimatsynpunkt.
I Naturskyddsföreningens nya rapport redovisas skillnaden mellan nya och begagnade möbler ur klimatsynpunkt.

Så stor klimatpåverkan har din nya soffa – jämfört med en begagnad

En ny soffa har lika stor miljö- och klimatpåverkan som att köra och köpa nio begagnade, det visar Naturskyddsföreningens nya rapport. Trots att möbler och inredning har stor klimatpåverkan konsumerar vi allt mer.
– Vi tror att inte alla känner till hur stor skillnad det gör att handla begagnat i stället för nytt, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

ANNONS
|

I Sverige släpper vi ut cirka åtta ton växthusgaser per person och år. Hushållen står för ungefär tre femtedelar av utsläppen, som kommer från allt vi konsumerar. Alltså alla varor och tjänster som vi köper och använder – oavsett var i världen utsläppen sker.

En kategori där konsumtionen har ökat de senaste åren är möbler och heminredning, där försäljningen i detaljhandeln ökat med cirka 10 respektive 21 procent sedan 2018.

Inredningsintresset har även en stark påverkan på klimatet. En ny rapport från Naturskyddsföreningen slår fast att det är stor skillnad ur klimatsynpunkt att välja begagnat i stället för nytt när du inreder ditt hem.

ANNONS

Rapporten redogör rum för rum inredningens klimatpåverkan. Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, tror inte att alla vet hur stor skillnad det gör för klimatet att handla begagnat i stället för nytt.

– Vi ser också att det är många som handlar mycket som man inte använder särskilt länge, och sen i värsta fall kör man det till soptippen, säger Karin Lexén.

”Rapporten är ett sätt att berätta om vilka stora miljövinster man gör när man köper begagnat”, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
”Rapporten är ett sätt att berätta om vilka stora miljövinster man gör när man köper begagnat”, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. Bild: Sanna Tedeborg

En av de större klimatbovarna i våra hem är soffan. Den nyinköpta tresitssoffan i tyg ger enligt rapporten upphov till cirka 260 kilo koldioxid och 530 kilo avfall. Den begagnade soffans totala utsläpp blir 88 procent mindre. Utsläppen som det begagnade köpet genererar kommer endast från beräknad transport av kunden.

Förutom soffan lyfter Karin Lexén också en annan stor miljöbov.

– Textilier som mattor, kuddar och gardiner, har en väldigt hög miljöpåverkan. Man kanske tänker att om jag bara piffar upp med lite nya mattor och kuddar är det inte så farligt, säger hon.

Oro för skadedjur och kemikalier

Enligt Svensk handel har begagnathandeln haft en stark tillväxt de senaste åren. Nya butiker och koncept växer fram och i sociala medier trendar återbruk och loppistaggar.

Under ämnet finns också en oro kring skadedjur. Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex, tycker dock inte att det finns skäl för oro. Risken kan vara större när det gäller vissa material samt möbler som stått i kall och fuktig miljö, men han tror inte att det är så vanligt med skadedjur i begagnathandeln.

ANNONS

– Om man är lite rädd för de här djuren kan man kanalisera rädslan till att lära sig mer om dem och vilka spår de lämnar. Då kan man göra en egen koll på grejer man handlar, så har man minimerat riskerna, säger han.

Vägglöss är mer troligt att få med sig hem från utlandsresan än från loppisen, enligt Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.
Vägglöss är mer troligt att få med sig hem från utlandsresan än från loppisen, enligt Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex. Bild: Benjamin Andreasson

Det finns också annat som kan vara bra att ha koll på när det gäller äldre saker. Det har exempelvis rapporterats om ullprodukter, som filtar och mattor, som behandlats med bekämpningsmedel som DDT, Eulan och Mitin som idag är förbjudna ur hälso- och miljösynpunkt.

På Naturskyddsföreningen tipsar man om att undersöka möbler och textilier och försöka ta reda på så mycket som möjligt om det man köper.

– Man får undersöka på olika sätt och använda sitt sunda förnuft. I bästa fall ta reda på var sakerna kommer ifrån, och när de är ifrån, säger Karin Lexén.

Det kan vara roligt med second hand

För att fler ska få upp ögonen för second hand anser Karin Lexén att det är viktigt att lyfta att begagnade möbler inte behöver innebära gamla och slitna möbler.

– Man kan tycka att det är lite ofräscht att köpa en säng som någon annan sovit i, men samtidigt tycker man kanske att det är lyxigt att sova i en säng på hotell. Du sitter antagligen också i en massa soffor där du inte vet vem som suttit innan.

ANNONS

Förutom att den begagnade soffan är bra ur klimatsynpunkt och ofta för plånboken, avslutar Karin Lexén med att det också kan vara ganska roligt att fynda en.

– Jag tror det handlar om att tänka om, tänka att det kan vara roligt att hitta fynd som är lite annorlunda. Det handlar om att göra det till något lustfyllt.

Så stor klimatpåverkan har dina nya möbler - och så mycket bättre är den begagnade motsvarigheten

Ny möbelKoldioxidutsläppAvfallMinskad klimatpåverkan vid begagnatköp
Soffa261 kg532 kg88 %
Soffbord57 kg124 kg73 %
Köksskåp och bänk274 kg318 kg92 %
Matgrupp84 kg163 kg93 %
Säng263 kg822 kg88 %
Matta, kuddar och gardiner110 kg 344 kg97 %
Prydnadssaker (en ljusstake, en vas och en lampa)13 kg27 kg76 %

LÄS MER:Så lever vi 2050 när vi nått klimatmålen i Parisavtalet

LÄS MER:Så skapar du ett klimatsmartare hem

LÄS MER:Göteborgs bästa loppisar – enligt experterna

LÄS MER:Bästa tipsen för att skapa en mer hållbar garderob

LÄS MER:Lägenhet i Majorna har renoverats med bara återbruk

LÄS MER:Familjebostäders skrytrenovering i Majorna får kritik av boende

ANNONS