Så ofta och därför ska du städa vitvarorna

I de flesta hem finns en eller flera vitvaror som sköter hushållsbestyret. Diskmaskinen och tvättmaskinen är stor hjälp under vardagsstädandet, men hur ofta ska maskinerna rengöras egentligen? GP guidar dig i hur ofta, och varför, du ska rengöra hushållsapparaterna.

ANNONS
|

Oftast märks det när köksutrustningen verkligen behöver städas. Diskmaskinen börjar lukta unket, ugnen osar så fort den slås på och kylen är synbart smutsig. Men städar man regelbundet kan man förebygga mycket av de problemen.

Om stressen över att hinna med all städning känns jobbig kan du komma ihåg att det finns studier som visar på städningens baksidor. En studie från 2018 visade att partiklar från städsprayer kan vara lika skadliga för lungorna som cigaretter. En av de större teorierna kring varför allt fler blir allergiska bygger på att vi helt enkelt har det för rent hemma.

Städa ugnen två gånger om året för att slippa os

Ugnen bör städas någonstans mellan två och fyra gånger om året enligt vitvarutillverkare. En smutsig ugn kan vara en brandrisk, men framför allt uppmanas man att städa ugnen regelbundet för att undvika illaluktande os och se till att man ser in genom glaset.

ANNONS

För den som vill undvika kemikalier och städprodukter kan man städa ugnen med bikarbonat. Enklast är att blanda lika delar bikarbonat och salt med lite vatten. Pastan smetar man sedan ut över alla ytor och slår på ugnen på 200 grader. Medan den värms upp ska man ha en glipa öppen och när den når 200 grader kan man stänga av. När det svalnat torkar man bort bikarbonatsblandningen med en trasa.

Städa köksfläkten en gång i halvåret och undvik brandfara

Men modern köksfläkt mot en vitkaklad vägg.
En ostädad köksfläkt kan snabba på branden om olyckan är framme. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Enligt försäkringsbolag bör man rengöra fläkten över spisen minst två gånger per år, men helst fyra gånger om året. Anledningen till att försäkringsbolag lägger sig i privatpersoners städvanor är att en ostädad fläkt är full av brandfarligt fett som snabbt kan förvärra en brand.

Om du har ett vanligt filter gäller det att diska alla delarna i en tom diskmaskin, alternativt lägga dem i hett vatten och diskmedel i en timme innan du skrubbar för hand. Efter det är det viktigt att alla delar är torra innan de sätts tillbaka. Det för att undvika fuktproblem.

Städa bakom kylen tre gånger om året och spara el

En öppen kyl med maten i välorganiserade, matchande plastburkar.
Ordning i kylskåpet gör att man får koll på vad man har hemma och gör dessutom att temperaturen blir jämnare. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Kylen bör storstädas två eller tre gånger om året enligt rekommendationer från flera vitvaruförsäljare. Då ska den kopplas ur väggen och dras ut så att det går att städa både i och bakom.

ANNONS

En ordentligt städad kyl är mer energisnål. Se till att torka av gummilisterna så att kylen håller tätt och inte läcker värme, och dammsug på baksidan av kylen. Annars kan kylens ventilation täppas igen, vilket gör att kylen drar mer elektricitet.

Även maten mår bättre i en ren kyl. Om det bildats is på kylskåpets innervägg kan det ge frostskador på maten längst in. Annars uppmanas man att tömma den på mat och ordentligt torka av hyllorna med ättika så att det inte frodas några bakterier eller mögel bland all mat därinne.

Om du inte har en självavfrostande frys ska du samtidigt frosta av frysen. Om det är stor isbildning kan du sätta in behållare med hett vatten för att skynda på smältande.

Rengöra diskmaskinen en gång i kvartalet så blir disken ren

Diskmaskinen bör rengöras cirka en gång i kvartalet enligt vitvarutillverkare och städföretag. Dels hjälper det mot den lite unkna diskmaskinsdoften men ser även till att disken faktiskt blir ordentligt ren.

Det enkla första steget är att köra en tom maskin med antingen köpt diskmaskinsrengöring eller med en hemmagjord rengöringsblandning på en matsked bikarbonat och en deciliter ättika i botten av maskinen. Det tar bort avlagringar och dålig lukt.

Det kan även vara värt att ta en titt på vilka delar som går att skruva loss och diska av för hand, till exempel spolarmarna.

ANNONS

För att förebygga behovet av städning är det bäst att låta luckan till diskmaskinen stå öppen efter en avslutad disk. Då minskar man fukten inne i maskinen och minskar risken för mögelproblem.

Städa med bikarbonat och ättika

Ättika och citronsyra har ett lågt pH-värde och är en syra. Syra är bra på att lösa upp till exempel kalkavlagringar och hjälper även till med att dölja röklukt och andra odörer. Det kan även hindra tillväxten av bakterier då vissa bakterier inte trivs i sura miljöer.

Bikarbonat har däremot ett högt pH-värde och är alltså basiskt. Basiska ämnen är bra på att lösa smuts (tvål är exempelvis en bas).

Om man blandar ättika med bikarbonat så neutraliserar de varandra och bildar vatten, koldioxid och salt. De gånger det funkar att kombinera ättika och bikarbonat är om man vill utnyttja den “bubblande” effekten som uppstår när koldioxid bildas. Bubblorna kan lossa smuts som har fastnat i tilltäppta rör eller på ytor, så att de lättare kan rengöras – men endast om man blandar direkt på ytan.

Bara för att något anses vara “naturligt” innebär det inte att ämnet inte kan vara skadligt. Ättika är frätande och kan vara irriterande för ögonen och huden. Inte alla rengöringsprodukter som man köper i butik är heller skadliga, och i många fall fungerar de bättre och mer effektivt.

Källa: Universeum

Tvättmaskinen kan göras ren varje månad för att undvika odör

Vitvaruföretag skiljer sig när det kommer till hur ofta de anser man borde rengöra sin tvättmaskin. Vissa säger några gånger i månaden, medan andra menar att det räcker med några gånger per år. Ett enkelt sätt att rengöra är att köra ett tomt program på högsta värmen med en diskmedelstablett eller en dryg deciliter vinäger i trumman.

Om det inte räcker kan man även köra 1,5 deciliter klorin i kombination med en 40-graders tvätt. Då behöver man dock vara noggrann med att köra ytterligare ett program för att avlägsna rester av klorin som annars kommer förstöra kläderna. Tänk på att klorin och andra blekmedel kan vara skadlig för både hälsa och miljön, det bör därför användas sparsam. Blekmedel ska dessutom absolut inte ska blandas med andra kemikalier och ämnen då det då kan skapas farliga ångor, till exempel bildar blekmedel och vinäger tillsammans kloringas.

När man städar tvättmaskinen bör man även torka rent packningarna runt luckan och tömma filtret. Filtret sitter oftast bakom en liten lucka i golvhöjd på maskinens framsida. När man skruvar upp locket under kan det rinna ur vatten och där inne finns en liten korg som samlat upp hår och småsaker som fallit ur kläder under tvätt.

ANNONS

Det är även bäst att låta luckan stå öppen efter tvätt så att trumman vädras ur. På så sätt undviker man mögel.

Två personer lastar en torktumlare och en tvättmaskin.
Om man inte städa tvättmaskinen kan man få problem med mögel inne i trumman. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Så avkalkar du vattenkokaren

Vattenkokaren och kaffekokaren får båda förr eller senare kalkbeläggningar. Exakt hur ofta de behöver avkalkas beror på vattenkvaliteten där du bor, men de flesta vitvaruföretagen rekommenderar att man rengör dem efter 40 bryggningar – eller när man ser beläggningar på insidan av vattenkokaren.

Avkalkning gör man med syra, till exempel ättika eller citronsyra.

I vattenkokaren räcker det att fylla den till hälften med lika delar vatten och ättika. Koka upp och låt den stå med blandningen i under någon timma.

Man kan även köra en bryggning i kaffemaskinen med lika delar ättika och vatten. Pausa bryggningen halvvägs igenom och låt det stå i cirka en halvtimme. Sen är det bara att brygga klart. För att undvika ättikssmak i nästa omgång kaffe är det bästa att köra bryggaren endast med vatten några gånger för att skölja ur.

LÄS MER:Per använder ugnen en gång i veckan – så mycket el sparar han

LÄS MER:Skandalbygget på Tjörn slår hårt mot företag – förlorade miljoner

LÄS MER:Pizzarobot som tillagar pizza på tre minuter öppnar i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS