Sommarvandring i fjällen kan vara bekvämt och behagligt. Men lika gärna tufft, tröttsamt och kallt, beroende på terräng och väder. Arkivbild.
Sommarvandring i fjällen kan vara bekvämt och behagligt. Men lika gärna tufft, tröttsamt och kallt, beroende på terräng och väder. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Så fixar du sommarens fjällvandring

Midnattssol och fri horisont. Dramatiska massiv och frodiga fjällängar. Klart att sommarfjällen lockar. Men turen måste förberedas. Fjällmiljön kan vara oväntat påfrestande.

ANNONS

– Fjällen bjuder på en fantastisk, storslagen miljö som många svenskar längtar till. Den kan ge både upplevelser i enskildhet och ett stort utbud av sommaraktiviteter på de stora vinterfjällsdestinationerna. Men det är fortsatt många som ger sig ut på längre turer längs lederna, och övernattar i tält eller i fjällstugor, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Fjällsäkerhetsrådets enkäter har visat att förstagångsbesökarna i fjällen blir fler och fler. Och ska den första turen inte bli den sista – på grund av avskräckande upplevelser – krävs både viss utrustning, kunskap och förberedelser.

Prova hemma

Per-Olov Wikberg betonar att utrustningen inte behöver vara den mest avancerade. Men man måste försäkra sig om att den funkar. Kängor blir tortyrredskap om de börjar gnaga på hälarna och tältet skyddar bara om man lyckas slå upp det före ovädret.

ANNONS

– Det är viktigt att prova utrustningen i hemmamiljön först. Och man måste vara beredd på att vädret i fjällen är växlande. Det kan snöa på de högsta topparna även sommartid, säger han.

Det betyder att mössa, vantar och vind- och regntäta skalplagg måste med i ryggsäcken även om prognosen lovar sol.

– Vädret kan slå om snabbt i fjällen. Kraftigt regn, kraftig vind och bara någon plusgrad tar knäcken på många som kommer till fjällen för första gången, säger Per-Olov Wikberg.

Karta och kompass

Fjällkarta och kompass måste också med, även om du tänkt följa markerade leder.

– Det är enklast att följa lederna, där finns spänger, broar, hjälptelefoner, vindskydd och övernattningsstugor.

Men fortfarande kan dimman lägga sig tät, du kan vilja göra en avstickare från leden eller bara planera dagens etapp och därför bör kartan hänga med.

Följer man bara råden väntar en fantastisk upplevelse, säger Per-Olov Wikberg.

– Det blir bra, om du bara är förberedd. Det är vädret som kan överraska, men du klarar dig så länge du kan hålla dig varm och torr. En nybörjare kan också överraskas av att det ibland är ganska jobbigt att gå i fjällen, med dagsetapper på en–två mil, så testa att gå en längre sträcka hemma först.

ANNONS
När det är som bäst: Dagstur med lätt packning, lagom temperatur och fantastiska vyer - här över Torne träsk och Tjuonavagge/Lapporten. Arkivbild.
När det är som bäst: Dagstur med lätt packning, lagom temperatur och fantastiska vyer - här över Torne träsk och Tjuonavagge/Lapporten. Arkivbild. Bild: Henrik Holmberg / TT

Fakta: Här kan du läsa mer

Fjällsäkerhetsrådets information inför sommarens fjälltur: https://www.fjallsakerhetsradet.se/forberedelser/sommar-i-fjallen/

Hur du förbereder fjällturen:

https://www.fjallsakerhetsradet.se/forberedelser/

Om vind och nederbörd:

https://www.fjallsakerhetsradet.se/vader-och-prognoser/vind-och-nederbord/

Naturvårdsverkets information om att visa renen hänsyn:

https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Pa-fjallet/

Friluftsfrämjandet har många tips om råd inför fjällturen här:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap--guider/fjallturer/

Svenska Turistföreningen (STF) har samlat sin fjällinformation här:

https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/fjallen/

Om fjällsäkerhet:

https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/fjallsakerhet/

Observera att boende på STF:s fjällstationer och i fjällstugor kräver förbokning. Läs mer om detta och andra coronaanpassningar här:

https://www.svenskaturistforeningen.se/om-stf/aktuellt/trygg-vistelse-i-coronatider/

Fakta: Bra att ha med i packningen

Skalplagg som står emot vind och väta

Mössa och vantar

Solglasögon och solkräm

Första förband och skavsårsplåster

Toalettpapper

Karta och kompass

Termos och/eller stormkök

Vattenflaska och kåsa

Liten kniv och silvertejp

Mat och snabb energi som russin och nötter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS