Organisationen NCDK beskrevs som en terrororganisation i ett Säpo-förhör. Nu backar myndigheten.
Organisationen NCDK beskrevs som en terrororganisation i ett Säpo-förhör. Nu backar myndigheten. Bild: Pontus Lundahl / TT

Säpo backar – kallade NCDK för terrororganisation i förhör

Organisationen NCDK beskrevs som en terrororganisation, i ett förhör som Säpo genomfört med en man som åtalats för försök till terrorfinansiering.
Nu backar Säpo – och åklagaren konstaterar att förhörsledaren uttalat sig felaktigt, skriver Aftonbladet.

ANNONS
|

En man i 40-årsåldern åtalades den 9 juni för flera brott, bland annat försök till finansiering av terrorism.

I förundersökningsprotokollet omnämns bland annat NCDK, Kurdiska Demokratiska Samhällscentret. Under ett förhör ska förhörsledaren ha sagt att att Säkerhetspolisen (Säpo) ser NCDK som en terrororganisation, rapporterar Aftonbladet.

Inte terrorklassad

Varken Sverige, EU eller FN har dock terrorklassat NCDK, som är en svensk kulturförening. Nu backar också Säpo och uppger att man inte gör några egna klassificeringar av olika organisationer.

– Det här var en formulering som förekom under ett av 12 förhör med den misstänkte. Det är en transkribering av ett samtal, men exakt varför formuleringen ser ut så i det transkriberade förhöret kan jag inte uttala mig om, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo, till Aftonbladet.

ANNONS

Åklagaren: ”Inte en officiell hållning”

Åklagaren Hans Ihrman bekräftar samtidigt för tidningen att NCDK beskrivits som en terrororganisation under ett förhör.

– Det är en enskild förhörsledare och det är en helt annan sak. Den gruppen är inte terrorklassificerad och det är en fråga som är ställd i ett förhör, det är det som uttrycks. Det är inte en officiell hållning, den gruppen är inte terrorklassad, säger Hans Ihrman.

ANNONS