Bild: TT-arkiv / Google
Bild: TT-arkiv / Google

Ryssland placerar missilfartyg i Östersjön

Ryssland ska i kväll placera två så kallade korvetter i Östersjön. Det bekräftar Försvarsmakten för GP. Det ska vara fartyg med kapacitet att avfyra långdistansvapen når så långt som till Island.

ANNONS
|

- Vi kan bekräfta att två ryska stridsfartyg, korvetter har passerat Stora Bält, in i Östersjön, sägerKristina Åstrand Bohman, kommunikatör vid Försvarsmakten till GP.

Att Ryska staten placerar fartyg av den här typen i Östersjön, beskrivs av Tomas Ries, forskare på Försvarshögskolan som en "väldigt stark markering", i en kommentar till Aftonbladet.

- Det här ändrar den militära balansen i Östersjön, säger han till tidningen.

Putin markerar

-Man kan se det som en politisk markering. Putin är mycket medveten om att det här väcker uppmärksamhet, det är en styrkedemonstration, säger han till TT.

-Rent militärt betyder det att man kan angripa mål över hela Norden och att man har fått ett mycket kvalificerat vapen mot andra ytfartyg här uppe.

ANNONS

Ries säger att det som händer inte är någon överraskning.

-Putin har systematiskt byggt upp den ryska militärkapaciteten på alla nivåer.

Når hela Europa med kärnvapen

Fartygen ska ha kapacitet att avfyra kryssningsrobotar som ska kan nå mål över princip hela Europa, inkluderat Island.

Fartygen är försedda med långdistansrobotar av typen Kalibr och har en betydligt längre räckvidd än de Iskander-robotar som nyligen flyttades till Kaliningrad. Mot markmål är räckvidden för Kalibr 2600 kilometer.

Robotar som skulle kunna vara bestyckade med kärnvapen. Det uppger Aftonbladet och hänvisar till källor inom svenska marinen.

Haft under uppsikt

I början av oktober kom beskedet om att två ryska korvetter av Buyan-M-klass från Svartahavsflottan skulle placeras permanent i Medelhavet.

Men fartygens resa har alltså fortsatt. För två dagar sedan fotograferades de i Nordsjön och på tisdagskvällen passerade de Stora Bält i Danmark. Den troliga destinationen är den ryska enklaven Kaliningrad, enligt Aftonbladet.

ANNONS