Sanofi tillverkar Beyfortus. Arkivbild.
Sanofi tillverkar Beyfortus. Arkivbild. Bild: Thibault Camus/AP/TT

RS-läkemedel för dyrt – Sverige inte prioriterat

Det är oklart när det nya läkemedlet mot RS-virus som ges till spädbarn kan komma till Sverige. Det anses vara för dyrt i nuläget, rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS

Antikroppsbehandlingen Beyfortus godkändes av Europeiska läkemedelsverket EMA i fjol, men Sverige är inget prioriterat land för tillverkaren Sanofi att sälja till.

Sanofi säger att efterfrågan är stor och prioriterar att sälja till länder som rekommenderar läkemedlet till alla nyfödda barn. I Sverige rekommenderas det endast till riskgrupper.

– Att bara ge till riskgrupper gör det väldigt svårt för Sverige att få doser, säger Per Öhlén, vd för Sanofi Sverige, till SR.

Sanofi ska förhandla med det så kallade NT-rådet, en expertgrupp som har mandat att ge rekommendationer om nya läkemedel till Sveriges regioner, och säger sig se "alla möjligheter att ge en kraftig rabatt".

ANNONS

– Vi var beredda att betala fullpris för läkemedlet till gruppen som hade störst risk, men ska vi införa det till alla behöver vi förhandla om ett lägre pris, säger rådets ordförande Åsa Derolf.

Beyfortus, med den aktiva substansen nirsevimab, används för att förebygga sjukdom i nedre luftvägarna orsakat av RS-virus under spädbarnets första virussäsong.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS