Roys duva flög hem guld i Venedig

ANNONS
|
-Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var ungefär som Giro d' Italia med publik längs gatorna när man kommer och går. Det är fantastiskt, säger Roy Andersson segerrusigt efter att ha mottagit festivalens mest prestigefyllda pris vid en ceremoni på lördagskvällen.

Filmen skildrar två män som reser runt och säljer skämtartiklar. Under den 101 minuter långa filmen hinner en mängd människoöden passera revy medan publiken påminns om livets storslagenhet och människans sårbarhet.

Skojade med Östlund

Regissören har före festivalen varit segerviss och sagt att han skulle vinna, trots att filmen ratades av juryn för festivalen i Cannes tidigare i år.

TT: Hur säker på vinsten var du?

-Jag skojade lite. Jag tycker om att vara lite kaxig för att sätta press på mig själv. Min gode vän och adept Ruben Östlund säger att han ska slå mig med sin film. Då tycker jag att det är kul att skoja lite tillbaka. Då kan det låta kaxigt, men det är vänligt menat.
Film som konst

Enligt Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet, var Andersson var vinsten välförtjänt.

-Han är en helt unik röst och otroligt konsekvent i sitt unika bildspråk. Jag är så glad att det har uppmärksammats. Det är film som konst, verkligen.

Förutom för Andersson själv har Guldlejonet även stor betydelse för att visa på kvalitén hos svensk film, säger Serner.

-Det fungerar som morot för andra filmare och visar att det faktiskt går, men också när vi försöker hjälpa svensk film ut i världen på olika festivaler.

Själv har Andersson redan börjat tänka på sin nästa film.

ANNONS
-Det ska väl inte dröja sju år den här gången. Kanske fyra. Det tar tre år för mig att göra en film ungefär.

Han antyder att hans beundrare kommer att känna igen hans bildspråk.

-Det blir nog något lite nytt faktiskt. Det säger jag varje gång, men jag kommer tillbaka till samma.
Bergman prisades

Venedigs filmfestival är världens äldsta filmfestival och årets upplaga är den 71:a.

Det är första gången som en svensk film vinner priset; Ingmar Bergman fick dock ta emot ett Hedersguldlejon 1971.

Kvällens näst finaste pris, Silverlejonet, gick till ryske regissören Andrej Koncalovskij för filmen "The Postman's White Nights".

Priserna för bästa kvinnliga och manliga skådespelare gick till Alba Rohrwacher respektive Adam Driver som båda spelade i filmen "Hungry Hearts", regisserad av italienaren Saverio Costanzo.

Roy Andersson gjorde debut som regissör 1970 med kritikerhyllade "En kärlekshistoria".

Hans nästa film "Giliap" kom 1975 och sågades initialt av kritikerna, men har i efterhand omvärderats.

Efter 25 år i reklambranschen gjorde Andersson comeback som långfilmsregissör 2000 med "Sånger från andra våningen", som belönades både med juryns specialpris i Cannes och med flera guldbaggar.

Uppföljaren "Du levande" kom 2007 och med "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" är trilogin komplett. (TT)

ANNONS