Hans Rosling.
Hans Rosling.

Rosling: Svenskarnas världsbild är helt skev

ANNONS
|

Vad tycker du om människors inställning till flyktingsituationen?

- Jag tycker ingenting utan presenterar bara fakta.

Hur menar du?

- Vi bekämpar en förödande världsbild där 90 procent av svenskarna går runt och tror att världens befolkning växer och växer. Men det stämmer inte, kvinnor i Bangladesh får inte fem barn utan 1,8. Faktum är att antal födda barn har slutat att öka och det är den största händelsen i mänsklighetens historia som medierna har missat.

Du har sagt att många inte har en korrekt uppfattning om världen. Vad menar du?

- Vi ser att journalister inte kan storleksordningen i världen. Man tror att världen består av två grupper. En liten klick av personer som har det väldigt bra och en stor majoritet som har det fattigt och eländigt men man missar att den stora majoriteten befinner sig i mittenskiktet. Världens majoritet sitter inte vid ett storkok över öppen eld. Afrikanska länder har blivit bättre och schysstare. I mittenskiktet finns det också problem, med bristande rättigheter och pressfrihet men de mest grundläggande behoven är tillgodosedda.

ANNONS

Vad tycker du att man ska använda den här informationen till?

- Jag tycker ingenting med det här utan är väl lite lat och feg på det sättet. Jag menar att man kan tala om världen utan att pådyvla en viss åsikt. Vi bara lär ut hur den sociala och ekonomiska världen ser ut. Vi lever i ett postindustriellt samhälle. Företag kan ta sig till nya marknader i andra delar av världen än vad man trott var möjligt. Jag träffade en person på planet häromdagen som jobbade med en fotbollsapp och skulle flyga till Kambodja för att ta in deras fotbollsliga också. Det företaget kommer att expandera.

Du pratar om ett postindustriellt samhälle. Vart är det på väg?

- Dit vi ska har ingen varit förut. Sverige får fler barn per kvinna än något annat västeuropeiskt land och vi är mer olikt alla länder när det gäller värderingar. 200 år utan krig ha gjort att vi aldrig behövt ta steget tillbaka för att hävda våra pappors trogna uppoffringar och gamla familjevärderingar. Vi är längst fram. Brasilien vet vart de ska – de ska bli som Sverige. Moçambique vet vart de ska, de ska bli som Brasilien. Men vart Sverige ska, det vet vi inte.

ANNONS

Läs också: Hans Rosling läxar upp tv-reporter

Se också: Rosling och Glover: Vi måste ta hand om barnen

ANNONS