Röda Kors-chef tror på lägre straff

ANNONS

Förre Röda Kors-chefen Johan af Donner hade inte dömts så hårt om brotten drabbat någon annan än Röda Korset.

Det hävdade af Donners advokat när målet i dag togs upp till ny prövning i Svea hovrätt.

Det var en samlad och allvarlig Johan af Donner som infann sig i hovrätten i dag. Under fem dagar ska domstolen pröva åtalet mot af Donner och två medåtalade män.

Johan af Donner vill inte kommentera misstankarna mot honom.

-Min klient mår inte bra, säger advokat Clea Sangborn till TT.

Hon har tagit över försvaret efter Leif Silbersky. Johan af Donner tror på en lindrigare dom.

-af Donner har förtröstan om att hovrätten ska ge honom ett lägre fängelsestraff, säger Clea Sangborn.

Hon anser att Stockholms tingsrätts dom på fem års fängelse är alldeles för hård och menar att domstolen tagit alltför stora moraliska hänsyn vid bedömningen av straffet.

ANNONS
-I jämförelse med andra mål med liknande karaktär har af Donner fått ett för strängt straff. Straffvärdet på de brott han erkänt är lägre, säger Clea Sangborn.

Hon framhåller att utgången hade blivit en annan om inte målet handlat om Röda Korset.

Johan af Donner krävde i hovrätten att han ska frikännas från två av åtalspunkterna som bland annat gäller grovt bokföringsbrott. Han yrkade också på ett lägre straff.

Chefsåklagare Alf Johansson motsatte sig af Donners krav och krävde att han i stället ska dömas för bland annat grovt mutbrott som han frikändes från av tingsrätten.

Åklagaren krävde också skärpt straff för af Donner och de två leverantörer som av tingsrätten dömdes till 1,5 respektive 2,5 års fängelse.

Johan af Donner var i många år insamlingschef på Röda Korset när det sommaren 2009 kom fram att han svindlat organisationen och Cancerfonden på miljontals kronor.

Af Donner erkände att han under tio år svindlat Röda Korset och Cancerfonden på nästan åtta miljoner kronor, allt för att kunna täcka kostnaderna för familjens lyxliv.

ANNONS