Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott. Arkivbild.
Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Riskgrupper föreslås få smittskyddspeng

Personer i riskgrupper som måste vara hemma för att inte smittas av coronaviruset – men som inte kan jobba hemifrån – ska kunna få ersättning, föreslår regeringen. Gravida och närstående ska inte omfattas. Ersättningen föreslås bli 804 kronor per dag, från den 1 juli.

ANNONS

Riksdagen begärde i april ett förslag från regeringen.

– Nu har vi ett förslag som är så bra som det bara går att få nu, säger socialministern Lena Hallengren (S) och tillägger att det i princip handlar om att införa ett helt nytt, tillfälligt socialförsäkringssystem.

Det beräknas kunna omfatta uppemot 70 000 personer som har arbete men som har sjukdomar som gör dem extra utsatta om de drabbas av covid-19, det vill säga hög risk för livet. Socialstyrelsen har pekat ut nio diagnoser, som cancer, immunbrist och hög fetma, bland annat.

Det handlar om arbetsföra personer som inte kan jobba hemifrån eller vars arbetsplats inte kan anpassas för att minska smittrisken för dem där. De måste också visa upp ett läkarintyg för Försäkringskassan.

ANNONS

Ersättningen ska vara lika för alla, ett schablonbelopp på 804 kronor per dag.

Kostar miljarder

Förslaget beräknas kunna kosta mellan 5-6 miljarder kronor de tre månader det ska gälla, från den 1 juli.

– Vi har inte hittat något annat land som har ett motsvarande system, säger Hallengren.

Hon hävdar att regeringen har arbetat stenhårt, parallellt med riksdagen för att få fram ett förslag.

Acko Ankarberg Johansson är ordförande (KD) i riksdagens socialutskott och fick på ett möte förslaget presenterat för sig och utskottet av Hallengren och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), i grova drag. Riksdagen har inte fått se det i skrift ännu.

– Jag är glad att regeringen närmar sig ett beslut om smittskyddspenning, men man behöver också leverera förslag när det gäller närstående och gravida, säger Ankarberg Johansson.

Hon är också frågande till att förslaget inte ska vara retroaktivt, så att personer som känt sig tvingade att vara hemma länge redan ska kunna få ersättning.

M ser senfärdighet

– Regeringen har kommit en bit på vägen, men det återstår många frågetecken, till exempel när det gäller anhöriga, säger Maria Malmer Stenergard, ordförande (M) i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Hon anser att det har tagit alldeles för lång tid för regeringen att komma till skott.

– Om det här går enligt plan har människor i riskgrupp fått vänta i tre månader från det att riksdagen tog beslut (om att be regeringen ordna förslag). Det är alldeles för lång tid, säger Malmer Stenergard.

ANNONS

Regeringen kommer de närmsta dagarna att skicka ut förslaget på remiss.

Lars Larsson/TT

Socialminister Lena Hallengren (S) och regeringen föreslår en ny smittskyddspeng för 5 miljarder för riskgrupper från i sommar. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) och regeringen föreslår en ny smittskyddspeng för 5 miljarder för riskgrupper från i sommar. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT
ANNONS