Forskare i Lund går till botten med frågan om eventuella cancerrisker med tatuering. Arkivbild.
Forskare i Lund går till botten med frågan om eventuella cancerrisker med tatuering. Arkivbild. Bild: Henrik Witt/TT

Risker med tatueringar kartläggs i stor studie

Kan tatueringar öka risken för cancer? Svenska forskare går nu till botten med frågan i en stor studie.
– Ingen har tittat på hur det här påverkar hälsan i det långa loppet, säger docent Christel Nielsen.

ANNONS

Farhågorna har funnits länge. I sina stickprovskontroller av tatueringsfärger har Läkemedelsverket upprepade gånger hittat förbjudna ämnen och färger med för höga halter av föroreningar. I vissa fall har det handlat om polyaromatiska kolväten (PAH) som misstänks vara cancerframkallande.

Samtidigt är det visat att tatueringsfärgerna kan sprida sig från huden och lagras i andra delar av kroppen. Patologer har till exempel hittat infärgade, förstorade lymfkörtlar hos tatuerade personer som obducerats.

– Man har sett att har du en grön tatuering på armen och man går in och tittar i kroppen, så är den närmsta dränerande lymfkörteln också grön. Har du en röd tatuering så är den röd, säger Christel Nielsen.

ANNONS

Immunförsvar kickar igång

Orsaken till att färgen sprids är att immunförsvaret kickar igång när färgpigment injiceras. Färgen kan flyttas vidare både via blodet och lymfvätskan.

– Man har också hittat tatueringsfärg i levern och i ryggmärgen.

Christel Nielsen pekar också på att antalet fall av både hudcancer och cancer i lymfkörtlarna ökar. Om tatueringstrenden på något sätt har bidragit till den utvecklingen är grundfrågan i det pågående forskningsprojektet vid Lunds universitets avdelning för arbets- och miljömedicin.

Nio tusen svenskar som haft antingen hudcancer eller cancer i lymfkörtlarna har under våren fått enkätfrågor om de är tatuerade och i så fall när, var och hur de blev det, var på kroppen, vilka färger som använts och vilken storlek tatueringarna har. Samma frågor har ställts till en slumpvis utvald kontrollgrupp som omfattar 27 000 personer.

I de fall de svarande både är tatuerade och har drabbats av cancer kommer forskarna också att titta på datum för insjuknande. Mer än hälften av de tillfrågade har svarat och nu inleds analysen som väntas bli klar någon gång under vintern.

"Det vet vi inte"

Läkemedelsverket välkomnar att det nu börjar göras den här typen av storskaliga, epidemiologiska studier.

– Det är det som har saknats. Än så länge har man inte hittat kopplingar till cancer. Vi har flera gånger hittat produkter med förbjudna ämnen eller med för höga halter av föroreningar, men hur farligt det är för konsumenten, det vet vi inte, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket.

ANNONS

Totalt finns cirka 3 600 olika tatueringsfärger registrerade hos Läkemedelsverket, men bara 124 av dem har analyserats grundligt i laboratorium. Resten av de registrerade färgerna är inte förhandsgranskade, utan kontrolleras bara via innehållsförteckningarna.

– Den 5 januari nästa år införs gemensamma tatueringsfärgsregler inom hela EU. Vi hoppas att det kan leda till ett bättre resultat, säger Magnus Crona.

Seriösa leverantörer

Tatuerarnas branschorganisation tycker att det är viktigt att skilja på det arbete som utförs av proffs och tatueringar som görs hemma i köket med färg som köpts in via internet.

– Sverige har en färglagstiftning som är en av de hårdaste i världen när det gäller vad färgerna får innehålla. Våra medlemmar använder enbart färger som är godkända av Läkemedelsverket, säger Inge Norlin, ordförande i Sveriges registrerade tatuerare.

Avgörande för att minska riskerna är att köpa in tatueringsfärgen från seriösa leverantörer, understryker han. Kunderna ska efteråt få med sig information om vilken färg som använts och vilka ingredienser den innehåller.

– Man måste väga in i ekvationen att väldigt många av dem som tatuerar hemma eller i mindre nogräknade miljöer inte kan köpa sina färger av seriösa leverantörer som har koll, utan de är hänvisade till Wish och Ebay och då får man sekunda produkter som kan innehålla precis vad som helst, säger Inge Norlin.

ANNONS
Läkemedelsverket välkomnar att det nu börjar göras storskaliga, epidemiologiska studier av tatuerade.
Läkemedelsverket välkomnar att det nu börjar göras storskaliga, epidemiologiska studier av tatuerade. Bild: Erik Nylander/TT

Fakta: Tänk på detta inför tatuering

Läkemedelsverket rekommenderar att du som tatuerar dig ska ha fyllt 18 år.

Gravida och ammande kvinnor avråds från att tatuera sig.

Välj en tatuerare som anmält sin verksamhet till kommunen.

Försäkra dig om att tatueraren har koll på att tatueringsfärgerna lever upp till regelverket. Det finns listor över förbjudna ämnen och även listor över gränsvärden för ämnen som klassas som förorenande.

När du är färdigtatuerad ska du få skriftlig information om vilken färg som använts, vilka ingredienser innehåller den och vilken batch kommer den ifrån.

Välj motiv med eftertanke – det är varken enkelt eller helt riskfritt att ta bort tatueringar.

Källa: Läkemedelsverket

ANNONS