'Jätteallvarligt', säger Magnus Ranstorp om Hamas uppmaning till vrede. Arkivbild.
"Jätteallvarligt", säger Magnus Ranstorp om Hamas uppmaning till vrede. Arkivbild. Bild: Sören Andersson/TT

Risk för mer våld efter Hamasuppmaning

Under fredagen uppmanas muslimer världen över att mobilisera till stöd för Palestina. Det är budskapet i en video från en tidigare Hamasledare.
– Det har stor mobiliseringspotential. Men vi får se vad som händer i morgon, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

ANNONS
|

Det var under tisdagen som den tidigare Hamasledaren Khaled Meshaal skickade ut en inspelad video till nyhetsbyrån Reuters. Där sade han att "Vi måste bege oss till torgen och gatorna i den arabiska och islamiska världen på fredag".

Terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att uppmaningen är riktad både till palestinier i Mellanöstern och över hela världen.

– I första hand tror jag vi kommer få se demonstrationer. Det har ju varit hyllningar i London, Sverige och Danmark där man vill skifta narrativet mot det som sker i Gaza, det vill säga det israeliska svaret.

Meshaal uppmanar även arabvärlden att "visa sin vrede överallt", vilket i värsta fall kan få enskilda personer i Sverige ta till våld, menar Magnus Ranstorp som menar att det redan nu finns ett ökat säkerhetshot mot judiska församlingar, personer och israeler överlag.

ANNONS

Vilken tyngd har Khaled Meshaal?

– Han är en av grundarna till Hamas. Jag tror att det ger en resonans och klangbotten, inte bara hos Hamas utan bland andra palestinier. Det har stor mobiliseringspotential. Men vi får se vad som händer i morgon. Då är det också fredagsbön i moskén. Det är då de riktigt eldiga predikningarna kommer där folk kan försöka mobilisera.

"Borde utredas"

Magnus Ranstorp liknar Meshaals budskap med sådant han sett och hört vid propalestinska demonstrationer i Malmö.

– Där pratades det om jihad, vilket i den här kontexten handlar om heligt krig. Jag såg plakat som man kunde argumentera för uppmanar till våld och terror. Jag tycker att det är viktigt att polis och åklagare tittar närmre på det.

Hittills har de protester som har förekommit i Sverige varit vad Magnus Ranstorp kallar "lågskaliga" men oacceptabla: Israeliska flaggor har klippts sönder och blommor som lagts ut som stöd för Israel har förstörts.

– Men det är svårt att veta vad som kan hända den här gången. Enskilda personer eller små grupper kan välja att göra något helt annat. De kan i värsta fall kliva över tröskeln och ta till våld.

Kan få konsekvenser

Han är bekymrad över att många representanter för Palestina inte har tagit avstånd från Hamas attack.

ANNONS

– Det är jättebekymrande. De kan inte hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det är helt oacceptabelt att gå efter civila på det sättet och mörda och massakrera.

Om någon ger sig på personer som associeras med Israel och judendomen kommer det att få långtgående konsekvenser, tror Ranstorp:

– Det är mycket allvarligt i en demokrati.

Han hoppas att de städer där manifestationer hålls agerar kraftfullt.

– Allt det här skadar ju den palestinska kampen också. Den förs bakåt i tiden många år och det kommer ta lång tid att reparera.

LÄS MER:Senaste om konflikten i Israel och Palestina

ANNONS