Även de som inte blir så sjuka i covid riskerar långvariga kognitiva problem.
Även de som inte blir så sjuka i covid riskerar långvariga kognitiva problem. Bild: Johan Nilsson/TT

Risk för flera år av ”hjärndimma” efter mild covid

Att smittas av covid kan orsaka flera år av hjärndimma, koncentrationssvårigheter och trötthet även om man bara fått förkylningssymptom, det visar ny forskning från Danderyds sjukhus.
– Våra patienter som var med i den här studien har haft milda eller måttliga infektioner, många har haft en vanlig hosta eller som en förkylning, säger överläkaren Kristian Borg.

ANNONS

Några dagar av feber, hosta och ont i halsen. En känsla av att vara lite ”skruttig”. Numera ser många covid-19 mer som en förkylning och inte som något man behöver oroar sig så mycket för. Men ny forskning från Danderyds sjukhus att även milda infektioner, utan något behov av att söka upp sjukvården, kan orsaka långvariga nedsättningar i minne, uppmärksamhet och förmåga att lära sig ny information.

Direkt kopplat till viruset

Redan 2020 gjordes forskning på virusets påverkan på kognitiva funktioner. Då kollade man på patienter som vårdats på sjukhus och inom intensivvården.

– Vi trodde från början att de här kognitiva symptomen skulle försvinna lika snabbt som problem med flås, nedsatt lukt och smak, men nu står det klart de inte gör inte det, säger Kristian Borg, överläkare och professor vid Karolinska Institutet, som var med och genomförde studien på Danderyds sjukhus.

ANNONS

Då den här senaste studien visat samma resultat slår man fast att det är en direkt konsekvens av viruset.

– Vid första studien spekulerade vi lite i om de kognitiva problemen kom från att personerna legat på intensiven under en lång tid, men nu ser vi att det inte är därför. Istället handlar det om en direkt effekt av själva viruset, säger Kristian Borg.

Oklart om alla tillfrisknar

Exakt hur länge dessa kognitiva problem kan kvarstå vet man fortfarande inte. I studien ingår patienter som insjuknade i Covid-19 i början av 2020 och som fortfarande har samma problem idag.

– Vi har ingen aning om hur länge de här problemen kan bestå, säger Kristian Borg.

Det är även oklart exakt hur man ska göra för att rehabilitera de som är drabbade.

– Jag hoppas ju på att de här problemen lägger sig med tiden, men som det ser ut nu så är det snarare att de förbättringar man ser hos patienterna handlar om att de kompenserar på andra sätt.

Kristian Borg överläkare och professor vid Karolinska Institutet. Han har även varit med och forskat på kognitiva nedsättningar efter covid.
Kristian Borg överläkare och professor vid Karolinska Institutet. Han har även varit med och forskat på kognitiva nedsättningar efter covid. Bild: Marianne Lagerbielke, Danderyds sjukhus

Glömmer hur mejl fungerar

Av de som smittas av covid säger cirka 20 procent att de fortfarande har symptom efter åtta veckor. Runt 10 procent säger att besvären är kvar efter 12 veckor.

På Kognitiva postcovidmottagningen på Danderyds sjukhus har man tagit emot cirka 1 000 patienter över ett och ett halv år. Då är det personer som först försökt rehabiliteras via primärvården.

ANNONS

– Nuförtiden får vi in runt fem eller sex remisser i veckan. Vi trodde att antalet skulle minska vid det här laget, men de har fortsatt att trilla in, säger Kristian Borg.

Bland de patienterna ser man stor variation i vilka problem de har. Det finns de som inte klarar inte av att använda sin dator och de som märker att deras sociala förmågor blivit sämre.

Många av de som var med i studien har blivit tvungna att sjukskriva sig på grund av sin postcovid.

– Det blir väldigt påtagligt om man har ett arbete där man plötsligt inte förstår vad som står i ett mejl, säger Kristian Borg.

LÄS MER:Matteläraren om Pisa-resultatet: Inte förvånad

LÄS MER:Studie: Nya covidvaccin överraskande bra

LÄS MER:Rehab efter covid viktigare än verkningslösa läkemedel

ANNONS