Från maj 2022 krävs det förarbevis för att köra vattenskoter, efter ett beslut i riksdagen. Arkivbild.
Från maj 2022 krävs det förarbevis för att köra vattenskoter, efter ett beslut i riksdagen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Riksdagen klubbar förarbevis för vattenskoter

Från och med den 1 maj nästa år krävs förarbevis för att köra vattenskoter, efter ett beslut i riksdagen. Lägsta ålder för en förare är 15 år och för att få ett bevis måste han eller hon ha gått en förarutbildning och ha fått godkänt.

ANNONS

Reglerna för utbildare och de som ska utfärda förarbevis gäller redan från den 1 juli i år.

Riksdagen uppmanar samtidigt regeringen, genom några tillkännagivanden, att göra reglerna mindre snävt utformade. De måste ta hänsyn till utvecklingen av tekniken, som farten, för skotrarna. Och det gäller att dra nytta av enligt riksdagen viktigt att man drar nytta av organisationer och företag som bedriver utbildning för förarintyg för fritidsbåt.

Och en myndighet bör samordna och ge båtlivets utbildningsorganisation och andra aktörer möjlighet att utbilda, examinera och utfärda förarbevis.

Nyligen fick Riksåklagaren stöd från remissinstanser för ett förslag om att buskörare på vattenskoter ska kunna bötfällas direkt på plats. RÅ:s förhoppning är att det ska kunna träda i kraft i sommar. Då får polisen möjlighet att utfärda böter för "störande och onödig körning" direkt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS