Riksarkivet tar snoppstrid

ANNONS
|

Heraldik är ett fint ord för vetenskapen om sköldmärken och deras tillbehör. Vladimir A Sagerlund jobbar på Riksarkivet med sådana saker. Och en av hans egna konstnärliga saker var förbandstecknet till EU.s nordiska stridsgrupp, Nordic Battlegroup.

Vladimir A Sagerlund följde en lång tradition inom heraldiken som säger att ett lejon ska vara manligt och att det ska synas.

Protester följde dock och nådde ända upp till Javier Solana, spanjoren som är doktor i fysik och så kallat hög representant för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik

Och eftersom snoppen hade väckt anstöt hos kvinnlig personal och ansågs strida mot försvarets ambitioner på jämställdhetsområdet gjordes lejonet mer könsneutralt, det kastrerades.

ANNONS

På order av Försvarets traditionsnämnd och utan konstnärens medgivande.

"Ett heraldiskt lejon är en kraftfull och ståtlig symbol med genitalierna i behåll", var Vladimir A Sagerlunds beska kommentar. Med tillägget:

"Vapensköldar med lejon utan genitalier gavs förr till dem som förrått Kronan."

Nu bär de drygt 2 000 männen och kvinnorna i stridsgruppen ett lejon utan genitalier på sina uniformer. Därmed borde saken vara klar, överstånden.

Men på Riksarkivets hemsida finns det gamla, kraftfulla och ståtliga lejonet kvar - och Vladimir A Sagerlund kapitulerar inte:

- Vi har ingen anledning att ändra i vår teckning, säger han. När en ny bataljon sätts upp hoppas vi att försvaret återkommer och beställer nya tygmärken. Vi kan korrigera lite grann, men vi kan inte ta bort snoppen.

I Nordic Battlegroup finns soldater från Sverige, Estland, Finland, Irland och Norge. Deras lejon har svärd och fredskvist i tassarna och erbjuder fred, det är berett på allt, även att slåss. Det måste i så fall ske före den 30 juni. Då löper beredskapstiden för stridsgruppen ut.

Regeringen är positiv till att svenskar deltar i liknande stridsgrupper även i framtiden, närmast 2011. Men det är först när det blir aktuellt och man vet vilka länder som ingår i gruppen, som det går att beställa ett nytt förbandstecken, hälsar Marie Tisäter på försvarshögkvarterets informationsavdelning.

ANNONS

Och under tiden går Vladimir A Sagerlund och väntar på upprättelse för den heraldiska hederns och traditionens skull. Samtidigt beskriver han ståhejet kring lejonet som en ren cirkus.

- Det är den största heraldiska bevakningen i media genom tiderna, säger han. Det går runt i hela världen, Europa, Nya Zeeland, Singapore, Sydafrika, Amerika... Det är en lagom ekivok fråga för att väcka intresse.

ANNONS