Richard Jomshof (SD) vill överväga att införa utegångsförbud i Sverige

Justitieutskottets ordförande, Richard Jomshof (SD), vill överväga ett införande av utegångsförbud i Sverige. Han vill också sänka straffåldern till 13 år för att stävja våldsvågen, säger han till DN.

ANNONS
|

I Frankrike finns en möjlighet för kommuner att utfärda tillfälliga utegångsförbud, vilket bland annat skedde i samband med sommarens upplopp i landet. Richard Jomshof (SD), justitieutskottets ordförande, vill nu se liknande möjligheter i Sverige.

– Det ska såklart bara användas i undantagsfall. Och det ska vara upp till polisen själv att ta till om situationen kräver det. Polisens verktygslåda bör vara större än vad den är i dag, säger han till DN.

Straffåldern kan sänkas

Den senaste tiden har våldet eskalerat i Stockholmsområdet kopplat till den så kallade Foxtrotkonflikten. Såväl flera av offren som de misstänkta gärningsmännen har varit minderåriga.

Tidöpartierna har varit överens om att straffmyndighetsåldern kan behöva sänkas, från 15 år som gäller i dag. Enligt Richard Jomshof vore det rimligt att gränsen sätts till 13 år i stället.

ANNONS

– Det är ju klart att det är ett oerhört misslyckande från hela samhällets sida att vi över huvud taget ska behöva diskutera detta. Men så ser verkligheten ut. Grovt kriminella använder sig av yngre kriminella som begår riktiga vidrigheter. Även om de skjuter ihjäl en annan person blir de i dag inte straffade.

Vill se fler utvisningar

Samtidigt menar justitieutskottets ordförande att en annan viktig åtgärd för att stävja våldsvågen är att genomföra fler utvisningar från Sverige, samt få fler att frivilligt flytta tillbaka till sina hemländer.

– Den som inte vill vara en del av vårt Sverige och bidra positivt ska inte vara här. Det spelar ingen roll om du kommer från ett grannland eller om du kommer från Mellanöstern. För mig är det väldigt enkelt. Vårt land är sargat och om ska vi ha någon chans att vända utvecklingen – då måste vi också prata om återvandring, säger Richard Jomshof till DN.

LÄS MER:Statsministern höll tal till nationen

LÄS MER:Socialdemokraterna vill att militären ska bistå polisen i våldsvågen

LÄS MER:Muharrem Demirok: SD-toppar rankar mina barns svenskhet

ANNONS