Polisens beslut att ge Nordiska Motståndsrörelsen ytterligare tillstånd att närvara under årets Almedalsvecka i Visby har lett till att RFSL Ungdom ställer in hela sitt program den kommande veckan. Seminarier och aktiviteter har sedan flera månader varit inplanerade och medlemmarna skulle ha anlänt till ön under måndagen.
– Vi kommer inte ens att åka ner. Vi är rädda att bli utsatta för hot och våld på plats. Vi vet också att de filmar och hänger ut folk, vilket kan leda till våld senare, säger Frank Berglund, förbundsordförande i RFSL Ungdom.
NMR nekades en plats i Almedalsområdet i år. Men från och med tisdagen kommer de alltså att tillåtas ha ett bokbord på Södertorg, bara några hundra meter bort från huvudområdet, men också på samma plats där RFSL Ungdom har sina lokaler.
– Jag är helt övertygad om att de är här för att vi är där. Vi vill inte gå runt och vara rädda för att bli utsatta för den här högerextremistiska terrorgruppen hela dagarna. Vi kan inte skicka våra medlemmar dit, det går bara inte, säger Frank Berglund.
– Om polisen tog det här beslutet utan att veta att vi håller till på Södertorg så är det onödigt. Det är orimligt att de ska vara där. Vi har länge haft en dialog med polisen om hotbilden mot oss och om säkerhetsåtgärder.
Polisen: "Vi förhåller oss till den lagstiftning som finns"
Polisen påpekar att det inte är de som placerat NMR på Södertorg, utan att NMR själva valt att stå där. Dessutom är rätten att uttrycka sin åsikt starkt skyddad i grundlagen.
– De har valt att vara på den platsen, och de kommer stå en bit bort på torget. Vi kommer göra vårt bästa för att alla ska känna sig trygga, säger Carina Skagerlind, presstalesperson hos polisens Almedalskommendering.
Om HBTQ-samhället upplever att det finns en hotbild mot dem från extremhögern, är det rimligt att NMR ska få ha ett bokbord 50 meter bort?
– Vi förhåller oss till den lagstiftning som finns. Det är i princip inte möjligt för polisen att neka någon tillstånd om de inte utgör risk för svårare oordning eller trafikstörningar.
Men om den hotbilden nu finns – finns det inte risk för att en svårare oordning skulle kunna uppstå?
– Vi har rättsligt prövat var de gränserna går, då till exempel vid demonstrationerna i Salem som hölls i december varje år. Då var det väldigt svår oordning, och inte ens då fick vi säga nej, säger Carina Skagerlind.