Översvämmad parkering vid Hamre IP i Västerås.
Översvämmad parkering vid Hamre IP i Västerås. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Reningsverk ur funktion efter översvämningarna

Stora regnmängder orsakade omfattande översvämningar på flera ställen i Mälardalen i helgen. Nu kämpar de berörda kommunerna med att få bort vattnet.
I Heby uppmanas invånarna att inte spola i toaletten sedan reningsverket havererat, rapporterar SVT Uppsala.

ANNONS

Mellan fredag och lördag föll stora mängder regn över Mälardalen. På vissa håll kom en hel månads nederbörd under ett dygn. SMHI har utfärdat en röd varning för höga flöden runt Svartån, som gäller tills vidare.

Men i Västerås har det varit sjunkande nivåer i över ett dygn. För att minska risken för ras och skred sänker kommunen nu hastigheten för vattnet som tappas bort.

– Vi skulle kunna tappa vattnet hårdare, men om man tappar snabbare får vi högre flöden och då ökar risken för ras och skred, säger Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad.

Geologisk expertis

Kommunen har kopplat in geologisk expertis och det är denna som har rekommenderat den mjukare avtappningen.

ANNONS

– Det gör däremot att vi bryter mot en vattendom. Men vi har i samråd med länsstyrelsen kommit överens om att det är viktigare att det är en lugn sänkning och att vi bryter mot en vattendom som finns på en plats.

Heby kommuns reningsverk är under funktion som en följd av skyfallen. Vattnet har stigit inne i byggnaden. Maskinerna står under vatten och elen är utslagen, enligt SVT Uppsala.

Invånarna i hela Heby kommun uppmanas att inte spola i toaletten i onödan.

– Det går att spola, men gör det helst inte efter varje toalettbesök, säger kommundirektör Emma Burstedt till SVT.

Risk för fritidshus

I lördags rapporterade TT att ett sextiotal fritidshus riskerade att flyta ut i Svartån, men Johan Ahlström har inte fått in några rapporter om att det skulle hänt. Men risken kvarstår i upp till två veckor, enligt honom.

– Det fanns risk redan innan ovädret startade så vi hade tidigare satt ut mätrör för att bevaka markrörelser. Vi såg en liten notering på det i går.

Under måndagen kommer personal titta till platser som kraftverksdammar, cykelbanor och broar var tredje timme.

– Vi får ofta frågor om vi inte hann förebygga. Men tyvärr handlar det mer om att bevaka och vara beredd på konsekvenser, säger Johan Ahlström.

ANNONS

Problem i trafiken

Helgens översvämningar har fortsatt ställa till problem även i väg- och tågtrafiken i mellersta Sverige.

Trafikverket hänvisar resenärerna till tågbolagen för mer information.

Flera vägar runt om i Västmanland är avstängda på grund av höga vattenmängder.

Varningar för höga flöden och översvämningar för 4 september.
Varningar för höga flöden och översvämningar för 4 september. Bild: Anders Humlebo/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS